Heeft een energielabel invloed op de prijs van een woning?

Sinds vorig jaar is het verplicht om een energielabel te hebben bij de overdracht van een woning. Om het gemakkelijk te maken heeft de overheid iedere huis in Nederland voorzien van een “voorlopig” energielabel. In principe mag de verkoper zijn huis in de verkoop zetten met het voorlopig energielabel. Echter wordt de woning verkocht, dan moet het label definitief zijn.

Minder betalen

De energielabels gaan van A (heel energiezuinig) tot G (totaal niet energiezuinig). Net als bij wasmachines. Het idee is dat de koper op basis van het energielabel een inschatting kan maken van de toekomstige energiekosten. Op dit moment lijken deze eerder te dalen dan te stijgen, maar deskundigen zijn overtuigd dat de energiekosten op termijn een steeds groter deel van de woningkosten gaan uitmaken. Vandaar dat men denkt dat een koper minder wilt betalen voor een niet energiezuinig huis maar misschien wel iets meer voor een energiezuinig huis.

 

Energielabel heeft echt effect

VastgoedLAB van de Tias Business School heeft onderzocht of het energielabel daadwerkelijk invloed heeft op de koopprijs van het huis. Veel makelaars zijn van mening dat de koper vrijwel niet kijkt naar het energielabel. Uit het onderzoek van Tias blijkt echter anders. Een woning met het beste energielabel (energielabel A) levert ruim € 12.000,- méér op dan de gemiddelde verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Het slechtste energielabel (energielabel G) levert gemiddeld juist € 13.000,- minder op. Bovendien is bij de laatste categorie ook nog eens de verkooptijd aanzienlijk langer (gemiddeld 70 dagen). Het energielabel heeft dus wel degelijk een effect op de verkoopprijs én verkooptijd. Ik adviseer je dan ook om samen met je makelaar goed naar het energielabel te kijken voordat je je woning in de verkoop plaatst.

 

Huis verkopen? Zorg voor een definitief label

Voor het in de verkoop zetten van de woning is het hebben van een definitief label wettelijk niet verplicht. Echter ga je je huis verkopen dan is mijn advies om het label definitief te maken. Heeft de verkoper dat niet gedaan, dan moet je daar als koper naar vragen. De reden hiervoor is dat het “voorlopig energielabel” niet voor niets “voorlopig” heet. Bij het vaststellen van het definitieve label kan het label naar boven of naar beneden worden bijgesteld en ongeacht de uitkomst daarvan is het voor beide partijen vervelend als je daar pas bij de overdracht van de woning achter komt. Het label is immers geld waard…

 

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38