Ik wil niet van die lelijke dingen op mijn dak…

Wie vandaag de dag op zoek gaat naar een nieuwe woning, wordt steeds vaker geconfronteerd met energielabels, zonnepanelen c.q. zonneboilers op het dak en zelfs warmtepompen. De makelaar prijst de woning aan als duurzaam huis en meent dat deze koopwoning absoluut meerwaarde heeft ten opzichte van de buren die het niet hebben. Dat klinkt aannemelijk, maar is dat wel zo? Het klinkt allemaal leuk en aardig, maar niet iedereen vindt die panelen op het dak mooi en een warmtepompinstallatie gaat ten koste van een fors deel van de ruimte op de begane grond.

Een duurzaam huis levert geld op

Een ding is zeker. Duurzame installaties zullen de komende jaren steeds meer worden geïnstalleerd. De overheid heeft ingezet op verduurzaming van het woningbestand en dat is niet zomaar. De belangrijkste reden daarvoor zijn internationale afspraken, maar vergis u niet! Voor u als potentiële woningeigenaar is het ook van belang. Want een duurzaam huis kunt u veel geld opleveren.

zonnepanelen voor een duurzaam huis

Een gemiddeld gezin betaalt tussen de € 150,- en € 250,- aan energiekosten per maand. Dat is dus € 2.000,- tot € 3.000,- per jaar. Met duurzame installaties valt daar best wat op de besparen en iedere euro die u daar niet aan hoeft te besteden, kan aan andere, leukere zaken worden besteed. Er bestaan zelfs z.g.n. “nul op de meter” woningen (energieneutraal huis), die zo ver gaan met verduurzaming dat er nagenoeg geen energiekosten meer zijn. Tel uit uw winst.

Huis kopen met zonnepanelen

Bovendien valt er momenteel nog een extra voordeel te behalen. Wie nu een huis koopt met bestaande duurzame voorzieningen, profiteert van het feit dat deze kosten vaak nog niet terug te zien zijn in de vraagprijs. Een bestaande koopwoning met daarop € 20.000,- aan zonnepanelen is wellicht iets duurder in aanschaf, maar zeker geen € 20.000,-. Dit gaat op termijn echter wel veranderen. Voorlopig heeft u echter nog de kans om een bestaande woning met zonnepanelen “op de kop te tikken”. U bent in ieder geval goedkoper uit dan wanneer u ze zelf laat plaatsen. Door slim te kopen, bent u dus al snel voordelig uit.

Aankoopmakelaar helpt

Aankoopmakelaar helpt

Wat nog wel gezegd moet worden is dat niet ieder zonnepaneel een goed paneel is. De techniek verandert snel en als het oude panelen zijn, of voorzien van een verouderde techniek, dan is de meerwaarde wellicht maar beperkt. Dat geldt uiteraard ook voor andere duurzame installaties. U moet wel weten wat u koopt. Zorg daarom dat u een deskundige hiernaar laat kijken. Uw aankoopmakelaar beschikt over een netwerk van deskundigen voor zowat iedere type installatie. Heeft u geen aankoopmakelaar? Oriënteert u zich dan goed. Zo zorgt u ervoor dat uw eigen aankoop ook duurzaam is!

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38