Huizen kijken, huis kopen…

Daar sta je dan in je toekomstige woning. Alle goede voornemens ten spijt, jullie wisten het meteen toen jullie die derde woning binnen liepen. Alles klopte. De locatie, het huis, de afwerking, de tuin. Helaas waren jullie niet de enige die dat door hadden. De Open Huizen route had veel bezoekers getrokken en dus was koelbloedige actie vereist. Zonder blikken en blozen stappen jullie op de eigenaren af met de mededeling dat jullie de woning voor de vraagprijs willen overnemen. Terwijl deze nog van hun verbazing staan te bekomen, brengen jullie met lichte drang de overige bezoekers naar buiten en krijt je en passant met een viltstift groot “verkocht” op het te koop bord. Je kunt geen risico’s nemen bij dit soort zaken.

 

5 belangrijke stappen bij het kopen van een huis

Maar dan? Het was geenszins het plan om al direct een huis te kopen. Kijken, kijken en niet kopen was het devies. De voorbereiding was nog niet helemaal afgerond. Wat staat je nu te wachten en waar moet je rekening mee houden? De volgende stappen zijn in ieder geval van belang:

 

  • Zorg dat je duidelijkheid krijgt over welke roerende zaken wel en niet bij de koop zijn ingesloten en of de verkopers daar apart voor betaald willen worden.
  • Spreek een datum af voor de overname en houd daarbij rekening dat je wel de tijd moet hebben om de financiering rond te maken (en de mogelijkheid om van de koop af te zien als dat niet lukt).
  • Ga nog een tweede keer kijken voordat je het “voorlopige koopcontract” tekent en neem iemand mee die onafhankelijk van jullie enthousiasme naar de woning kijkt.
  • Ga bij de tweede keer niet alleen naar het huis kijken, maar neem ook de tijd om 30 minuten door de straat en omliggende buurt te wandelen. Dit wordt immers de plek waar je de komende jaren door komt als je naar je werk gaat, de kinderen naar school brengt en de boodschappen doet.
  • Zorg dat er een goede koopovereenkomst wordt opgesteld. Heeft de verkoper geen makelaar of geen makelaar die aangesloten is bij een beroeps- of brancheorganisatie, laat de koopovereenkomst dan toetsen door een makelaar die je zelf inhuurt. Hebben ze die wel neem het contract en de voorwaarden dan uitgebreid door en aarzel niet om vragen te stellen. Teken in ieder geval niet voordat je voorgaande stappen hebt gedaan.

 

Stel dat de tweede bezichtiging echt tegenvalt. Kun je dan nog terug? Jazeker, dat kan wel, maar het is natuurlijk niet iets dat je zomaar doet. Voor de verkopers is dat uiteraard een drama, maar als het echt niet goed voelt dan moet je dat doen. Zolang de koopovereenkomst niet is getekend en zelfs tot 3 dagen na tekenen mag je nog (kosteloos) van de koop af zien. Overigens mag de verkoper ook afzien van de verkoop, in ieder geval zolang de koopovereenkomst niet is getekend.

 

Zaterdag Open Huizen route

Uiteraard gaan we er vanuit dat de koop gewoon doorgaat en je binnenkort in je droomwoning woont. Woningen zijn nu betaalbaarder dan ooit door de lage prijzen en de lage rente. Dus er is alles aan gelegen om nu op zoek te gaan naar je toekomstige paleisje. Aanstaande zaterdag is de Open Huizen route, een goed moment om vrijblijvend een aantal koopwoningen te gaan bezichtigen.

 

Schakel een makelaar in

Wil je het echt goed doen? Huur dan een aankoopmakelaar in die met je mee gaat naar de tweede bezichtiging en je helpt met de afhandeling. Dat kost minder dan je denkt en kan je een hoop gedoe en stress besparen. Doe je dat niet, houd dan in ieder geval rekening met bovenstaande.

 

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38