Wooninspiratie, de laatste woontrends en tips over het kopen en verkopen van je huis!
Kosten na het kopen van een huis…
Gefeliciteerd! De sleutel is overgedragen bij de notaris en jullie zijn eigenaar van een nieuwe koopwoning. Enthousiast rijd je naar de nieuwe woning met de schoonmaak- en verfspullen in de achterbak.
Dat een leeg huis er anders uitziet dan bij de bezichtiging, toen alles was ingericht, was al duidelijk geworden bij de inspectie die plaatsvond net voor de overdracht. Maar tijdens het schoonmaken begint het langzamerhand toch wel zichtbaar te worden dat de staat van onderhoud aanzienlijk anders is dan dat je dacht bij de aankoop. Het is nog steeds een leuke woning en je bent er heel blij mee, maar er zijn toch wel de nodige “kleine” dingetjes.
En het kost allemaal weer geld…
Zo heeft de CV toch wel heel lang de tijd nodig om warm water te leveren en het houtwerk van de kozijnen is nog niet rot, maar met het minimalistische laagje verf dat erop zit gaat dat zeker niet lang meer duren. Er was keurig gemeld dat er wat tegels in de badkamer los zaten maar bij nader inzien concludeer je dat “een paar” wel erg eufemistisch uitgedrukt was. Het zijn gelukkig geen fundamentele zaken, maar het is toch niet zoals je je het had voorgesteld. En het kost allemaal weer geld…
Aankoopmakelaar
Zaken die je eigenlijk zelf goed had kunnen constateren als je iets beter gekeken had bij de aankoop. Dat is ook de reden waarom je beter een aankoopmakelaar kunt inschakelen en bij een wat oudere woning zeker ook een bouwtechnische keuring moet laten uitvoeren. Daar is het nu echter te laat voor. Dus wat nu?
Dat hangt uiteraard af van de totale kosten:
- Kun je het geld missen? Lost het dan alles meteen op. Het kost wat, maar dan ben je er van af en ligt de focus alleen nog maar op de leuke dingen van je nieuwe woning
- Heb je onvoldoende geld om het direct alles aan te pakken. Start dan niet direct met het eerste het beste wat je tegenkomt. Maak eerst een totaallijst en bepaal dan je prioriteiten op basis van:
- Wat zou je eventueel zelf kunnen en wat moet je echt uitbesteden
- Hoe noodzakelijk is het op korte termijn
- Wat heeft de grootste irritatiefactor (als je het niet meteen oplost)
- Maak een concrete planning van wanneer je wat gaat doen. Het feit dat je weet wanneer het euvel wordt opgelost is, geeft al vaak veel voldoening
Huis kopen… blijf kritisch
Voorkomen doe je het nooit helemaal. Vrijwel iedere koper is te optimistisch over eventuele extra kosten. Dat is ook helemaal niet erg, zolang het maar beperkt blijft. Het loont echt om kritisch te blijven bij het kopen van een huis. Dat is vaak lastig als koper. En… daar verdient een aankoopmakelaar en/of bouwkundige zichzelf echt terug. Al was het alleen al omdat het gevoel bij bekende gebreken heel anders is dan bij onverwachte gebreken.