5 tips voor een energieneutraal huis

Na de hypotheek of de huur zijn gezinnen vaak het meeste geld kwijt aan energiekosten. Door energiezuinige maatregelen te treffen kan er veel geld bespaard worden. Een energieneutraal huis kan worden gemaakt door het verbruik naar een zo laag mogelijk niveau te brengen en door zelf energie te winnen. Zou het niet goed voelen om zelfvoorzienend te zijn? Het kost je in de meeste gevallen in het begin wel iets meer geld doordat je moet investeren, maar op lange termijn kan het een grote besparing opleveren. ij geven jou 5 tips om een energieneutraal huis binnen hardbereik te krijgen.

 

1. Energieverbruik drukken door een waterpomp

Een waterpomp wordt gebruikt om huizen te verwarmen en om water energiezuinig te verwarmen. Het is eigenlijk een omgekeerde koelkast. De warmte van buiten wordt opgevangen en binnen in het huis weer gebruikt.

 

2. Triple glas houdt de kou en geluiden buiten

Driedubbel glas is beter ekend onder de naam HR+++ glas. Hierin zitten drie ramen verwerkt, met tussen de diverse lagen een soort luchtspouw en een bepaald soort gas. In vergelijking met dubbelglas zal dit glas nog beter de kou buiten houden en het dempt geluiden van buitenaf.

 

3. Plaats zonnepanelen om energie te winnen

Een gemiddeld gezin verbruikt aarlijks ongeveer 3500 kWh aan stroom. Ideaal zou zijn om zonnepanelen te plaatsen die voldoende stroom opwekken om wat betreft het stroomverbruik
energieneutraal te zijn. De hoogte van de investering is van veel factoren afhankelijk. Voor een gemiddeld gezin zal de investering liggen tussen €4.000 en €6.500. Een deel krijg je weer terug, want de betaalde BTW kun je terugvragen.

 

4. Dakisolatie wordt snel terugverdiend

Warme lucht gaat omhoog. Een goed geïsoleerd dak kan een grote besparing opleveren op de energierekening. De investering is relatief laag en de besparing is groot. Dakisolatie is eenvoudig zelf aan te brengen. Doordat je het niet uit hoeft te besteden kun je de investering laag houden.

 

5. Kijk ook eens naar de cv-ketel

De ontwikkelingen op het gebied van rendement en zuinigheid van cv-ketels gaan hard. De moderne ketels zijn de laatste jaren doorontwikkeld om een zo hoog mogelijk rendement te kunnen halen. Door de sterk stijgende energiekosten hebben de fabrikanten hier de nadruk op gelegd. De investering kan jou 15% tot 20% besparen op de stookkosten. Dat komt neer op een besparing van €250 tot €300 per jaar.

 

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis, 18 jaar werkzaam geweest in de financiële dienstverlening en tegenwoordig fulltime financieel redacteur/blogger.Specialisatie: huizenmarkt, verzekeringen, hypotheken en vermogensopbouw.

Artikelen: 33