Huis kopen? Denk goed na over later

Wie voor het eerst een huis koopt, krijgt te maken met papierwerk. Véél papierwerk. Want behalve dat er een leveringsakte ondertekend moet worden om van het huis jouw huis te maken, moet er eerst een hypotheek geregeld worden. En daar komt misschien wel meer bij kijken dan dat je in de eerste instantie denkt.

Wie namelijk denkt dat je bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek alleen maar op het rentepercentage hoeft te letten, heeft het mis. Let ook goed op alle voorwaarden die juist positief of negatief voor je uit kunnen vallen. Zoals de mogelijkheid om extra af te lossen of het verhogen van het hypotheekbedrag in de toekomst. Ook is het belangrijk om na te gaan welke eisen de hypotheekverstrekker aan jou, als koper en straks eigenaar van het huis, stelt. Zo wordt negen van de tien keer verplicht gesteld dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit.

 

Zorg voor je nabestaanden

Een overlijdensrisicoverzekering is, in tegenstelling wat soms gedacht wordt, geen uitvaartverzekering. Een overlijdensrisicoverzekering is namelijk alleen bedoeld om je partner of nabestaanden in staat te stellen de hypotheek (deels) af te kunnen lossen om zo in de woning te kunnen blijven wonen, mocht je komen te overlijden voor een vooraf bepaalde datum.

Dat klinkt misschien als iets waar je niet echt aan wil denken wanneer je een huis koopt. Toch is het verstandig om hier bewust mee om te gaan en een goede overlijdensrisicoverzekering af te sluiten die past bij jouw situatie. Vaak kun je zelf de looptijd van de verzekering bepalen en zelf kiezen welk bedrag de verzekeraar uitkeert bij overlijden.

 

Regels bij een overlijdensrisicoverzekering

Wanneer je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, krijg je te maken met verschillende regels en verplichtingen. Deze kunnen per verzekeraar uiteraard verschillen, maar over het algemeen komt het neer op het volgende:

  • Leeftijd – De maximum leeftijd bij aanvang van een overlijdensrisicoverzekering ligt meestal tussen de 60 en 70 jaar. Ook de eindleeftijd die je opneemt in je polis telt mee: die ligt bij de meeste verzekeraars tussen de 70 en 80 jaar.
  • Gezondheid – Bij het afsluiten van een nieuwe overlijdensrisicoverzekering kan je gezondheid een knelpunt mee. Zo wordt vaak verschil gemaakt tussen rokers en niet-rokers.
  • Verzekerd bedrag – Het uit te keren bedrag wordt bij aanvang vastgesteld. Dit kan een vast bedrag zijn, maar ook een dalend bedrag dat afneemt tijdens de looptijd. In dit geval wordt de verzekering vaak gekoppeld aan de hypotheek.
  • Gezondheidsverklaring en medische keuring – Verzekeraars eisen altijd een gezondheidsverklaring. Wil je een bedrag boven de € 250.000,- verzekeren? Dan moet je meestal een medische keuring ondergaan.

Doordat je vrij bent om zelf de verzekering af te sluiten, hoef je dit niet verplicht bij dezelfde instantie te doen die ook je hypotheekverstrekker is. Dit maakt het mogelijk om de voor jou beste overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

 

‘Kies bewust’

Ga je binnenkort een huis kopen? Zoek dan op Huislijn.nl naar een droomhuis. Maar denk dan ook goed na over een toekomst die minder rooskleurig is die je zou willen en laat je nabestaanden goed verzekerd achter.

Ook als je al een eigen huis hebt, is het wellicht verstandig om nog even de polisvoorwaarden door te lopen. Misschien is er het één en ander in je situatie veranderd en dan is het raadzaam om daar een goed gesprek met je verzekeraar over te hebben. Advies inwinnen kan namelijk altijd.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 187