Geld lenen voor een verbouwing! Waar moet ik zijn?

Hoe kan een verbouwing van je eigen koopwoning het beste gefinancierd worden? Voor een grote verbouwing lijkt een tweede hypotheek de meest aantrekkelijke optie. Helaas zijn banken tegenwoordig zeer terughoudend met het verstrekken van een extra hypotheek. Geld lenen, in de vorm van een persoonlijke lening of eventueel een doorlopend krediet, kan een goed alternatief zijn.

Indien een huis niet meer aan de wensen voldoet kun je gaan verhuizen, of je past het huis naar wens aan. Een verbouwing of een uitbreiding financieren met een tweede hypotheek
was tot 2008 geen probleem, maar daar is verandering in gekomen door de sterke daling van de huizenprijzen van de afgelopen jaren. Banken zijn onder druk van de toezichthouders voorzichtiger geworden met het verstrekken van leningen. Er zijn nog steeds mogelijkheden, maar slechts beperkt. Dat geldt met name voor huizen waarvan de hypotheek hoger is dan de verkoopwaarde van het huis. Banken zullen er in dat geval niet aan meewerken om een extra lening te verstrekken met het huis als onderpand. Huiseigenaren moeten op zoek naar alternatieven.

 

Verbouwing financieren met een lening

Veel huiseigenaren zijn niet op de hoogte van de mogelijkheid om met een persoonlijke lening een verbouwing te financieren. De rente die hiervoor wordt betaald is aftrekbaar van het inkomen. Alleen als de verbouwing wordt gefinancierd met een persoonlijke lening is de betaalde rente aftrekbaar. Een doorlopend krediet heeft namelijk geen einddatum. Fiscaal loop je hierin vast. De persoonlijke lening heeft als nadeel dat de rente gemiddeld hoger is in vergelijking met een doorlopend krediet. Eventueel is de aflossing binnen maximaal tien jaren een aanvullend nadeel.

 

Toch kiezen voor een tweede hypotheek

Voor verbouwingen van een paar duizend euro kan het niet uit om een tweede hypotheek af te sluiten. Het neemt namelijk hoge kosten met zich mee in de vorm van taxatiekosten, notariskosten en de kosten van de advisering en de bemiddeling. Voor hogere bedragen kan het nog steeds lonend zijn om te kiezen voor een tweede hypotheek. Het acceptatiebeleid van hypotheekbanken zal vaak het struikelblok zijn. Bij een grote overwaarde zijn er soms mogelijkheden, bij een onderwaarde of een kleine overwaarde zal een tweede hypotheek lastig worden.

Meer weten over de financiering van je koopwoning…? Lees hier de blogs over dit onderwerp

Kiezen voor een scherpe rente

Kies niet standaard voor de bank waar ook je betaalrekening of je hypotheek loopt. Kijk kritisch naar de geschatte kosten voor je verbouwing en de hoogte van de rente die de bank in rekening
gaat brengen. Een klein verschil in percentage kan een groot verschil in euro’s betekenen.

 

Verbouwen

Heb je een huis gekocht en ben je van plan om te gaan verbouwen, laat je dan goed informeren door je makelaar. Hij of zij weet wat de mogelijkheden zijn en kan je hierin goed adviseren. Een bouwtechnische keuring kan je ook helpen om de juiste keuzes te maken.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36