Alleen verder… in je eigen huis

Je eigen huis kopen

Heb je samen een koopwoning, dan moet je overleggen wie er blijft wonen en wie andere woonruimte zoekt. Ben je samen eigenaar, dan zijn er twee mogelijkheden. Je besluit je eigen huis te verkopen of de ene partner koopt de andere uit. Voor dat laatste kun je gebruik maken van een extra hypotheek, zoals vastgelegd in de nieuwe hypotheekregels. In geval van echtscheiding bestaat er een speciale regeling voor de aftrek van hypotheekrente: de scheidingsregeling. Daarbij mag je jouw deel van de hypotheekrente fiscaal in mindering brengen op het belastbare inkomen, totdat jij of je ex-partner een nieuwe woning hebt gevonden. Heb je vragen? Schakel dan een hypotheekadviseur in. Hij of zij kan je verder adviseren over dit lastige onderwerp.

Een nieuw huis kopen

Sinds een paar jaar is het makkelijker geworden om als vertrekkende partner een nieuw huis te kopen. In 2012 is bij wet bepaald dat de gemeenschap van goederen voortaan al eindigt op het moment dat het verzoek tot echtscheiding is ingediend bij de rechter, en niet pas nadat de scheiding is uitgesproken.

Boedelscheiding

Bij een scheiding moeten veel praktische zaken geregeld worden. De boedelscheiding bijvoorbeeld, neemt veel tijd in beslag. De fiscus houdt daar rekening mee, waar het gaat om de hypotheekrenteaftrek. Woon je zelf niet meer in het huis, maar je ex-partner nog wel, dan mag je de helft van de rente gedurende twee jaar blijven aftrekken. Op voorwaarde natuurlijk dat
je die ook daadwerkelijk betaalt.

Communicatie

Na een scheiding zijn er veel zaken die geregeld moeten worden, zowel financieel, juridisch en fiscaal. Dat vergt een goede communicatie tussen de verschillende partijen. Als die communicatie
ontbreekt, doen de ex-partners er goed aan om derden in te schakelen. Een echtscheidingsbemiddelaar kan hierbij van grote hulp zijn.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36