Zo kies jij de ideale bank voor jouw leefsituatie

In elk interieuradvies voor een leefruimte komt de vraag: “Wat doen we met de bank?” aan bod. Elke situatie en woning heeft andere doelen, dus de oplossingen hiervoor zijn volledig uiteenlopend en persoonlijk. Bij het zien van alle keuzes kan het enorm overweldigend zijn om te kunnen bepalen welk bankstel de komende 10 jaar gaat voldoen.

In deze blog kom jij te weten welke banken het beste passen bij drie totaal verschillende leefsituaties: gezinnen met tieners, designliefhebbers zonder kids, particuliere woning wat deels als vakantiewoning wordt verhuurd. Op zoek naar een nieuw bankstel? Dit artikel geeft jou duidelijke handvatten om je op weg te helpen.

Gezinnen met tieners

Veel gezinnen met jong volwassenen, oftewel tieners, hebben in de tijd de uitdaging dat ze vaak liever op de slaapkamer zitten dan in de woonkamer bij de ouders. Terwijl veel ouders dit juist wel gezellig zouden vinden. De kinderen ook, maar dat zouden ze niet zeggen ;-). Waar je met kleinere kinderen juist de vloerruimte zo vrij mogelijk wilt houden om te kunnen bewegen in huis, heeft dat bij oudere kinderen niet meer zo de prioriteit. De loopwagen en klimrek zijn immers al jaren de deur uit. Ze hangen liever op de bank om te gamen met hun vrienden of een film te kijken met vrienden of familie. We gaan hier uit van een situatie met een ruime woonkamer, maar dus geen aparte tv kamer of speelkamer.

perfecte fauteuil voor jouw relaxruimte

De ideale bank hiervoor is een modulaire bank die je dus volledig kan aanpassen naar jouw behoeftes. Een modulaire hoekbank past perfect in deze situatie. Ook een samenstelling waarbij je meerdere leuningen hebt en misschien zelfs zitplek aan beide kanten van de rugleuningen, mitst de ruimte het toelaat, is een creatieve oplossing. Bij deze opstelling midden in de woonkamer, wordt de ruimte automatisch verdeeld in twee delen. Zo kun je aan één kant televisie te kijken en aan de andere kant rustig een boek te lezen en naar de tuin te turen.

Op deze manier maak je voor alle gezinsleden (en vrienden) een plekje en zitten jullie voor je het weet weer gezellig samen op de bank.

Designliefhebbers

Begrijp me niet verkeerd, design en kinderen gaan echt wel samen. Hetzij met wat onderhoud en risico, maar dat neem je dan voor lief. In dit artikel richt ik me echter tot de designliefhebbers zonder kinderen, omdat het al vaak genoeg over gezinnen gaat.

design bank

Waar deze groep enorm in verschilt met de vorige, is de behoefte aan de hoeveelheid zitplekken. Die hoeven niet voor meer dan vijf personen te zijn, maar hierin voldoet vaak een drie of vier zitsbank. Als model bank past een strakke, sobere zitbank ideaal in een minimalistische woning of een wat meer afgeronde of geplooide bank in een vintage of bohémien woning. Een bank op poten geeft lucht onder de bank en je robotstofzuiger past er ook onder.

Zoals bij het uitzoeken van elke bank geldt hier ook weer: kijk naar hoe jij hem gaat gebruiken. Ben jij een Netflix type of verslind jij elke week een nieuw boek? Wil je zitten of juist veel loungen op de bank? Je schaft een bank in de eerste instantie voor jezelf aan, maar als er elke week vrienden komen borrelen is het wel handig om dat mee te nemen. Een leuk bijzettafeltje kan namelijk zo omgetoverd worden tot poef en dus extra zitplekken bij de wekelijkse borrels.

Lees ook:
Verlicht je woonkamer met LED strips

Vakantiewoning

In elke vakantieperiode staan er weer huizen leeg. Tegenwoordig zie je regelmatig dat deze worden opgevuld met vakantiegangers door woningruil of kort verhuur. Het lijkt mij niet de bedoeling dat je je hele huis opnieuw inricht speciaal voor vakantiebezoek, maar mocht je een nieuwe bank nodig hebben én ben je vaak op reis, is het echt wel slim op te kijken naar een bank die hier beter bij past.

Het model van de bank maakt niet heel veel uit, dus kies vooral een stijl wat jou smaak heeft en wat bij het huis past. Het is wel handig om de zitplekken af te stemmen op de hoeveelheid gasten die je kunt ontvangen.  Wil je extra slaapplekken creëren, dan kun je overwegen om een slaapbank te nemen. De modellen zijn tegenwoordig echt heel mooi en net zo comfortabel als een zitbank.

Om het hygiënisch te houden zou ik voor dit doel wel opzoek gaan naar een bank met afneembare en/of verwisselbare hoes. Dit heeft als voordeel dat je zelf een hoes apart kunt houden voor eigen gebruik én je tussen gasten door de hoes kunt (laten) reinigen.

Stel jezelf drie vragen

Zoals je ziet, heeft elke situatie weer andere behoeftes. Er zijn tal van vragen die bij op kunnen komen bij een nieuw bankstel kopen. Drie belangrijke die je jezelf kunt stellen zijn:

  1. Hoe gebruik jij of jouw gezin de bank? Tv kijken, zitten, spelletjes spelen, loungen, dutjes doen?
  2. Aan welke praktische voorwaarden moet de bank voldoen? Zitplekken, ruimte beschikbaar in de woonkamer, de robotstofzuiger etc.
  3. Welke stijl vinden jullie mooi en misschien ook uitsluiten wat je niet mooi vind?

Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van keuzen, zodat je echt de bank vindt wat bij jou stijl en behoeftes past.

Debbie Aitatus
Debbie Aitatus

Hoi! Ik ben Debbie, een gepassioneerde grafische verhalenverteller en creatieve kracht. Als freelance grafisch ontwerper leef ik voor het omzetten van woorden in prachtige beelden en verhalen in visuele meesterwerken.

Of het nu gaat om fashion, horeca, publishing, architectuur of interieur, ik heb een schat aan ervaring in allerlei creatieve domeinen. Mijn unieke mix van grafische, multimedia en sociale media vaardigheden helpen jouw projecten echt opvallen en tillen ze naar een hoger niveau.

Ik geloof dat een goed verhaal niet alleen de ogen streelt, maar ook de ziel raakt. Dus, laten we samenwerken en jouw verhaal omzetten in een visueel spektakel. Samen geven we jouw verhaal het juiste podium met creativiteit en verbeeldingskracht.

Artikelen: 1