De gezondheidsvoordelen van donzen kussens die je nog niet wist

Zonder dat wij ons er direct bewust van zijn komt er veel kijken bij een goede nachtrust: een prettig bed met fijn beddengoed, een rustige slaapomgeving en natuurlijk een heerlijk kussen om op te liggen. Het juiste kussen kan het verschil maken tussen uitgerust wakker worden en een onrustige nacht zonder voldoende slaap. Donzen kussens zijn o.a. populair vanwege hun luxe uitstraling en comfort, maar er zijn nog veel meer voordelen die je misschien nog niet wist.

Mythe ontkracht: dons is niet ethisch verantwoord

Helaas heeft de dons industrie ook een keerzijde, mede door bedrijven die niet ethisch verantwoord produceren die geen rekening houden met het dierenwelzijn ten behoeve van het hoogst haalbare winstoogmerk. En dat is erg jammer, want dit creëert een onterecht negatief beeld op de industrie terwijl er ook bedrijven zijn die wél rekening houden met het dierenwelzijn. Uiteindelijk is het slapen op (en onder) natuurlijke materialen veel beter voor onze gezondheid in tegenstelling tot de synthetische stoffen die de markt domineren.

En het zou niet zo moeten zijn dat je moet inleveren op je gezondheid door onethisch verantwoorde praktijken van enkele  producenten binnen de dons industrie. Zo is polyester het meest gebruikte synthetische materiaal voor beddengoed. Het is in feite een soort plastic die veel giftige chemicaliën bevat die in de lucht vrijkomen (Vluchtige Organische Stoffen) die we tijdens het slapen inademen. Net als veel andere gifstoffen in en rondom het huis hopen deze stoffen zich na verloop van tijd op in je lichaam en kunnen ze lever- en nierschade en zelfs voortplantingsproblemen veroorzaken. 

donzen kussens

Hoe zit het dan met katoen-polyester?

Polyester wordt vaak gemengd met natuurlijke materialen, zoals katoen, om dat nare  “synthetische” gevoel van polyester te verbloemen. Katoen-polyester wordt vaak behandeld met formaldehyde en verzacht met chemicaliën zoals ammoniak. Zoals je kan zien doorlopen synthetische materialen veel chemische processen, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de chemische toepassingen om het materiaal bijvoorbeeld kreukvrij en brandvertragend te maken.

Daarnaast duurt het bovendien tot wel 200 jaar voordat polyester volledig biologisch afbreekbaar is. Je doet dus niet alleen jezelf een plezier om op een natuurlijk kussen te slapen maar ook het milieu. De onderzoeken die uitgevoerd zijn, liegen er in ieder geval niet om. Synthetische materialen zijn ziektemakers, van huid- en luchtwegirritaties op korte termijn tot zelfs kankerverwekkende lange termijn gevolgen. 

Maak het verschil als consument

Als consument bepalen wij de norm wat wel of niet acceptabel is. En juist daar kun jij een verschil in maken. Hier volgen enkele tips hoe je dat kunt doen.

Ga voor traceerbaar dons

De Responsible Down Standard (RDS) streeft ernaar ervoor te zorgen dat vogels die worden gebruikt voor dons en veren op geen enkele manier, op welk punt in de keten dan ook, wreed worden behandeld. En het mooie is dat het eindproduct volledig traceerbaar is, van boerderij tot productielocatie. 

De materialen die Donskussens gebruiken, zijn ethisch verantwoord en gecertificeerd volgens de RDS. De top 5 natuur kussens van Donskussens:

1. Dons & natuurlatex medium kussen

2. Driekamer eendendons kussen Premium

3. Castella 100% ganzendons kussen

4. Tukker 90% ganzendons kussen

5. Vandyck rood label kussen

Vermijd dons dat geproduceerd is in China

China neemt het wat minder nauw als het gaat om kwaliteitscontroles en handhaving op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Maar liefst 80% van het geproduceerde dons komt uit China en slechts 20% uit Europa. De Europese Commissie hanteert strengere regelgeving en handhaving op deze gebieden in vergelijking met China. En gezien het merendeel van onze producten uit China komen, is het zeker de moeite waard (dan wel niet noodzakelijk) om de herkomst van het dons én de productie te controleren. 

De materialen die Donskussens gebruiken, zijn ethisch verantwoord en gecertificeerd volgens de RDS.

Let op een keurmerk

Neem voordat je tot een aankoop overgaat de tijd om de website van de fabrikant goed te bekijken: ga op zoek naar keurmerken, met welke partijen ze samenwerken en waar het wordt geproduceerd. Als de informatie ontbreekt, of je twijfelt, neem dan gerust contact met ze op om je vragen voor te leggen.

Lees ook: De beste manieren om je slaapkamer te renoveren in 2024

Natuurlijke kussens, zoals dons en natuurlatex, bieden talloze voordelen ten opzichte van synthetische varianten. En dragen bij aan een gezondere slaapomgeving voor jou en het milieu. Alhoewel een donskussen in eerste instantie als een luxe aanschaf wordt gezien, mede door de prijs, is je gezondheid en welzijn van onschatbare waarde. In plaats van een luxe product kan dit eerder beschouwd worden als een duurzame investering waarin je het verschil kan maken. Door te kiezen voor natuurlijke kussens, zoals die van Donskussens, investeer je in kwaliteit, comfort en duurzaamheid zodat jij met een gerust hart kan slapen.

Noura Baltagi
Noura Baltagi

Na een carrière als corporate recruiter heb ik de creatieve sprong gewaagd met Desert Rose Interior Design. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een inspirerende online plek waar alles in het steken staat van vintage, eerlijke producten en slow living. Daarnaast vind ik her heerlijk om te schrijven. En dan natuurlijk vooral over vintage. Ik vind het leuk dat mij eerste artikelen op Huislijn.nl zijn geplaatst.

Artikelen: 6