Een warmer interieur met lambrisering en houten wandpanelen

Een mooi, warm interieur willen we allemaal wel. Het is heerlijk om thuis te komen in een fijn huis waar je lekker tot rust kunt komen. En toch kan het best lastig zijn om het interieur warm en gezellig te krijgen. Door mooie raambekleding op te hangen, een heerlijk vloerkleed neer te leggen en het aan te kleden met mooie sierkussens kom je al een heel eind. Maar vaak stagneert het bij de wanddecoratie. Want wat hang je aan de muur? Welke kleur geef je de muur? En wat zorgt nu echt voor een warm interieur? In plaats van na te denken over schilderijen, kleuren en wandplanken zie je in de meest mooie interieurs vaak prachtige lambriseringen of wandpanelen terugkomen. Deze zijn gemakkelijk toe te passen in iedere woonruimte en verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. We vertellen je er graag meer over.

Lambriseringen

Lambriseringen bestaan al jaren, maar zijn de laatste tijd weer erg erg populair geworden. Lambrisering werd vroeger aan de onderkant van de muur geplaatst om de muur te beschermen tegen beschadigingen. Tegenwoordig is dit praktische karakter toch wat naar de achtergrond verplaatst en wordt nu meestal gekozen omdat het er decoratief erg mooi uitziet. Het geeft de ruimte een bepaalde sfeer en meer diepgang. Daarnaast wordt het niet altijd meer op de oorspronkelijke manier geplaatst, maar zie je lambrisering nu in verschillende soorten, maten en vormen.

Verschillende soorten lambriseringen

Houten lambrisering

Voorheen werd er gekozen voor houten lambrisering. Het hout voegt veel warmte toe aan het interieur en kan goed afgewerkt worden met kit of verf. Daarnaast zou je verschillende soorten hout kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan eiken, mahonie en grenen. Hout zaag je gemakkelijk op maat en geef je gemakkelijk dezelfde kleur als de wand, waardoor het een mooi geheel wordt.

Akupanelen, de trend binnen de wandpanelen

MDF-panelen

Een iets goedkopere manier voor het plaatsen van lambrisering is door gebruik te maken van MDF-panelen. Ook MDF is gemakkelijk op maat te maken en te schilderen in de gewenste kleur. Echter kan het zijn dat MDF-panelen iets minder warmte uitstralen, omdat het wat gladder is dan hout.

PVC lambrisering

PVC is de laatste jaren ook steeds populairder geworden. Het wordt op verschillende manieren in de woning toegepast. Het kiezen voor PVC lambrisering is dan ook een goede keus. Het is waterbestendig, goed schoon te maken en verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren. Zou je graag lambrisering willen toepassen in een vochtige ruimte als bijvoorbeeld een badkamer, dan is PVC zeker aan te raden.

Tegels

Tegels hebben als goede eigenschap dat het gemakkelijk te reinigen is en dat het goed tegen vocht kan. Er is een periode geweest dat badkamers en toiletten van de vloer tot het plafond betegeld werden, maar tegenwoordig zien we ook weer steeds vaker dat het een lambrisering gemaakt wordt van tegels. Het leuke aan tegels is dat ze in verschillende vormen, kleuren en materialen verkrijgbaar zijn en dat je er mooie patronen mee kunt maken.

Lambrisering van gipsplaten

Een hele goedkope manier van het plaatsen van lambrisering is door middel van gipsplaten. Ook deze zijn gemakkelijk naadloos af te werken en te schilderen.

Stoffen lambrisering

Tenslotte zou je ook kunnen kiezen voor stoffen lambrisering. Dit wordt vaak toegepast in slaapkamer en dan in combinatie met een hoofdbord van het bed. Er kan gebruik gemaakt worden van verschillende soorten stof als een leer, fluweel of katoen.

Wandpanelen

Naast lambrisering zorgen wandpanelen ook voor een hele warmte uitstraling in het interieur. Je ziet ze tegenwoordig veel toegepast worden in de woonkamer, de hal, in werkruimtes en in slaapkamers. Van oorsprong hebben ze de eigenschap om de akoestiek in de ruimte te verbeteren, maar tegenwoordig is het vooral een eyecatcher in het interieur.

Verschillende soorten wandpanelen

akoestische wandpanelen

Houten wandpanelen

De meest bekende wandpanelen zijn de houten wandpanelen. Ze voegen enorm veel warmte en sfeer toe aan het interieur. Daarnaast heeft het een hele mooie houten textuur dat het interieur net wat meer karakter kan geven. Het wordt vaak toegepast op de volledige lengte van de wand, maar ook als lambrisering, als een accentmuur of als wanddecoratie. Houten wandpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en kleuren en worden vaak gemaakt van houtsoorten als eiken, grenen en walnoot.

Gipsplaten als wandpanelen

Gipsplaten zijn in verhouding tot houten panelen veel goedkoper. Echter straalt het minder warmte uit. Gipsplaten kunnen, net als lambrisering, gemakkelijk naadloos bevestigd worden en in de gewenste kleur geschilderd worden.

Metalen wandpanelen

Heb je een industrieel interieur, dan kunnen metalen wandpanelen erg mooi zijn. Meestal worden metalen wandpanelen als accentmuur toegepast. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten metaal als aluminium, RVS, koper en messing.

Stoffen wandpanelen

Stoffen wandpanelen hebben vaak als praktische eigenschap dat het geluid absorbeert. Het is erg prettig om het toe te passen in slaapkamers of op tienerkamers. De stof wordt bevestigd aan de wand door middel van een frame of over gipsplaten heen. Ook doormiddel van stoffen wandpanelen kun je een warmer interieur creëren.

Iris
Iris

Mijn naam is Iris. Ik woon samen met mijn man en twee kinderen van 2 en 4 jaar in Drenthe.
Kleuren, patronen en materialen. Ik vind het heerlijk om met het interieur en exterieur bezig te zijn. Maar ook anderen hierin inspireren maakt mij blij. Of het nu gaat over inspiratie voor mooie wanddecoratie of om het inrichten van een hele ruimte, ik ga graag aan de slag om het "compleet" te laten voelen. Daarnaast vind ik het heerlijk om opzoek te gaan naar betaalbare items. Ik struin graag winkels, tweedehandswinkels en webshops af om zo een heerlijk thuisgevoel te creëren. Dit vraag soms om wat tijd voordat je je woning helemaal naar wens ingericht heb, maar ik ben ervan overtuigd dat je je interieur door de jaren heen met je mee laat groeien. Door middel van mijn blog en Instagramaccount wil ik je mee laten kijken in mijn interieur en mijn liefde voor zachte tinten, natuurlijke materialen én leuke koopjes / DIY's.

Artikelen: 2