Het hart van het huis, de eettafel

De naam eettafel is afgeleid van het Oud Engelse woord “tabele” en het Latijnse woord “tabula”. Het woord tafel betekent letterlijk, een plank of plat stuk. De geschiedenis van eettafels gaat terug tot de oudheid. De oude Egyptenaren gebruikten bijvoorbeeld stenen platforms om er voedsel op te zetten en te eten. Tijdens de middeleeuwen ontstond het concept van samen eten aan een tafel en tijdens de renaissance werden rechthoekige tafels ontworpen met steunen aan de uiteinden die werden gestut door dwarsbalken. In de 16e eeuw werden eettafels populairder en begonnen ze te lijken op de tafels die we vandaag kennen. Voor zo’n multifunctioneel meubelstuk dekt het huidige woord eettafel niet langer de lading heb ik het idee. Voor wie er een betere naam kan verzinnen, laat het horen.

De eettafel, als het hart van veel huizen is de moderne eettafel meer dan alleen een plek om te eten. Een plek waar gezinsleden en vrienden samenkomen om te eten, te praten, te lachen. Hier worden herinneringen gemaakt. De plek waar je gasten kunt ontvangen. Waar huiswerk wordt gemaakt, een spelletje gespeeld wordt of de tafel wordt gebruikt om aan te werken. Het kiezen van de juiste eettafel kan een hele uitdaging zijn. Uiteraard is het belangrijk om er een te vinden die past bij jouw leefstijl. Een ware blikvanger die je eethoek omtovert tot een smaakvol en warm middelpunt van je woonkamer.

Waar op te letten bij de aankoop van een eettafel

Ronde of ovale eettafels voelen meestal sociaal aan en zijn geweldig om de ruimte te maximaliseren, vooral de wat kleinere ruimtes. Bij een rechthoekige eettafel kun je soms de hoeken gebruiken voor bankjes wanneer er op bepaalde momenten niet genoeg plek is.  Afhankelijk van het aantal mensen die aan de eettafel komen te zitten en de ruimte waar deze komt te staan kun je keuzes maken. Komt de tafel tegen de muur of kies je voor vrijstaand. Komt de tafel vrijstaand houdt dan rekening met een ruimte van 70 centimeter achter de stoel om deze nog makkelijk uit te kunnen schuiven. Wil je ook de mogelijkheid om voldoende loopruimte om de tafel te creëren neem dan nog 65 centimeter extra. 

nieuwste tafelstijlen

Eetkamerstoelen

Denk ook aan de meubels die je al hebt wanneer je eettafel uitzoekt. Zijn de eetkamerstoelen nog niet aan vervanging toe bijvoorbeeld. Let dan goed op de maten. Probeer bij de hoogte van een stoel met armleuningen minimaal 2 cm onder de onderkant van het tafelblad te blijven. Zo schuren de armleuningen niet tegen het tafelblad wanneer je de stoelen onder de tafel schuift. Voor de ruimte tussen de zitting van je stoel en de onderkant van de tafel kun je 20 centimeter aanhouden. Uiteraard zijn dit gemiddelde afmetingen en heb je vaak nog met andere zaken rekening te houden. Eetkamer stoel met los zitkussen bijvoorbeeld. Deze zal waarschijnlijk wat inzakken. Of kies je voor een heel dik tafelblad, dan zou je een wat lagere eetkamerstoel kunnen kiezen.

De boomstamtafel

Boomstamtafel

Het kiezen van de juiste houtsoort voor de eettafel hangt uiteraard af van persoonlijke voorkeur, budget en levensstijl. Er zijn verschillende soorten hout die geschikt zijn voor eettafels. Ga je voor duurzaam? Kies dan een boomstamtafel. Dit is een uniek meubelstuk dat een natuurlijke uitstraling geeft aan je interieur. Het is gemaakt van een massief stuk hout, meestal een boomstam en heeft vaak een organische vorm met onregelmatige randen. Ieder knoest of nerf is gevormd door de natuur. Dit hout kan bewerkt worden om de natuurlijke tekening en textuur te benadrukken, waardoor het een prachtig en uniek en specifiek uiterlijk krijgt. Je kunt kiezen voor mat of glanzend maar ook een kleurafwerking is mogelijk. Daarmee heb je een uniek meubel in huis.

Houweling Interieur biedt prachtige boomstamtafels aan en heeft een constante voorraad van zo’n 100 tot 150 bladen om uit te kiezen.

Van rustiek tot modern

Een boomstamtafel als salontafel

Een boomstamtafel kan worden gebruikt als eettafel maar ook heel goed als salontafel of als bijzettafel en past goed bij verschillende interieurstijlen. Van rustiek tot modern. Doordat de tafel uit één stuk lengte wordt gezaagd is de maat makkelijk aan te passen. Zie je het perfecte blad maar is deze net te groot voor de woonkamer, dan kan er moeiteloos een stukje afgezaagd worden. Er is een enorme keuze in soorten en maten.

Lees ook: Wooninfluencer Milou over interieur en styling

Je stelt je eigen tafel samen door het juiste onderstuk te kiezen. Ga je voor chroom, RVS, blauwstaal, gepoedercoat, hout, aluminium of met een innovatief hefsysteem? Het kan allemaal. Vrijwel elke stoel past bij een boomstamtafel. Wil je dat het helemaal klopt kies dan voor hetzelfde onderstel van de stoelen als dat voor de tafel. Met een boomstamtafel heb je in ieder geval een eyecatcher in huis en door de duurzaamheid gaat de tafel erg lang mee en is daarmee een goede investering voor een duurzame inrichting van je huis.

Margriet Nijboer
Margriet Nijboer

Wat maakt ons huis onsthuiz?
Altijd in beweging hier. Ons huis is eigenlijk nooit af. Ook wel veranderdrang genoemd. Ik heb het 'virus' al jaren en kan zo blij worden van het opnieuw inrichten van verschillende hoekjes, kamers of een enkele keer het hele huis. Inmiddels heeft mijn gezin het opgegeven dit virus te bestrijden. Ze kijken niet meer op van een verandering. Ik vind het ontzettend leuk om over deze ervaringen te schrijven en dat te delen met de lezers van Huislijn.nl.

Lees verder >>>

Artikelen: 4