5x interessante woontrends voor 2024

De mode-industrie is niet de enige plek waar jaarlijks nieuwe trends te ontdekken zijn. Ook voor je woning en tuin kun je ieder jaar nieuwe trends toepassen. Zo zijn er voor het nieuwe jaar weer allerlei nieuwe interessante woontrends beschikbaar voor verschillende soorten interieur.

De focus hierbij ligt onder andere op duurzaamheid en gemak. Denk aan klusjes die de doe-het-zelver massaal kan toepassen zoals zonwering voor ramen zonder te boren en het laten installeren van zonnepanelen. In dit artikel bespreken we 5 interessante woontrends voor 2024 die misschien wel iets voor je zijn.

1. Ga voor kleur in je huis met opvallende trendkleuren

Waar we de laatste jaren vooral veel natuurlijke tinten en rustige interieurs zagen, ligt de nadruk in het nieuwe jaar op colourshocking. Dat betekent dat we de Scandinavische interieurs en invloeden uit de Japandi inrichtingen nu zo’n beetje achter ons gaan laten en we ons gaan focussen op opvallende items en felle kleuren. Het is tijd voor een optimistisch interieur waarbij je volledig los mag gaan.

De basis hierbij is wit: witte muren en zelfs witte vloeren. Combineer die soberheid met felgekleurde raamdecoratie, pop art aan de muur en meubels met verschillende grafische prints. Naast felle kleuren kun je binnen deze trend ook juist gaan voor frisse pasteltinten in combinatie met extravagante materialen, zoals glas en aluminium. Kortom: een interessante reactie op de toch wel sobere inrichtingen van de laatste jaren.

kleur in je huis met opvallende trendkleuren

2. Gemak voorop: zonwering voor ramen zonder te boren

Hierbij staat gemak het liefst voorop wanneer het om het omgooien van ons interieur gaat. Waarom zou je immers moeilijk doen als het ook makkelijk kan? In de afgelopen jaren zijn we veel vaker zelf aan het klussen gegaan. Dat heeft mede te maken met de coronacrisis, de verhitte huizenmarkt en de oorlog in Oekraïne, waardoor we minder te besteden hadden en er minder materialen en bedrijven beschikbaar waren.

Het klinkt gek, maar daar plukken we vandaag nog de vruchten van, omdat je meer zelf kan doen. Denk alleen al aan het bevestigen van nieuwe raamdecoratie waarbij gemak hoog in het vaandel staat. Kies bijvoorbeeld voor zonwering voor ramen zonder te boren; eenvoudig te monteren en een stijlvol resultaat. Een raamdoek tegen zon is ook ideaal wanneer je in een huurhuis woont en niet in de muren mag boren.

3. Rond en organisch blijven modieuze vormen in huis

Een andere woontrend die we in 2024 blijven zien, is de trend van de curvy en organische vormen. Grote kans dat je dit al een beetje hebt toegepast in je huis, want ook het afgelopen jaar stond al in het teken van deze trend. In het nieuwe jaar pakken we nog net wat meer uit met mooie organische items en lijkt er meer wel dan niet over ronde vormen te beschikken in je woning.

Het voordeel van deze woontrend is dat je woning een heel vriendelijk en zacht karakter krijgt; dat is wat ronde vormen uitstralen. Daarbij is het mogelijk om op heel veel verschillende manieren aan de slag te gaan met dit soort vormen. Denk aan het toevoegen van een mooie ronde salontafel, ronde kussens op de bank en ronde wanddecoratie. Kijk ook eens naar kastjes, planken en aanrechten die rond aflopen om de trend compleet te maken.

4. Duurzaamheid is een blijvertje in en rondom je woning

Een woontrend die eveneens een blijvertje is, is duurzaamheid. Sterker nog: deze ‘trend’ gaat in de toekomst waarschijnlijk alleen maar belangrijker worden in en rondom het huis. Steeds vaker investeren we in een duurzame woning om zo een steentje bij te dragen aan een betere wereld en om uiteindelijk goedkoper uit te zijn. Kies je namelijk voor duurzame toepassingen zoals echt goede zonwering en het laten isoleren van je huis, dan hoef je minder hard te stoken om het binnen lekker warm te hebben.

Duurzaam interieur

Daarbij kun je nog een stapje verder gaan door bijvoorbeeld over te stappen op groene stroom of het zelf opwekken ervan met zonnepanelen. Daarmee zorg je ervoor dat er minder CO2 vrijkomt en dat je zelf minder afhankelijk bent van wat er zoal op de energiemarkt gebeurt. Ook binnen zien we vaker allerlei duurzame toepassingen, zoals energiebesparende kranen en het vervangen van oude apparaten met nieuwe energiezuinige apparatuur.

5. Jaren 70 invloeden terug in het interieur van 2024

Jaren 70 invloeden terug in het interieur van 2024

Tot slot willen we je nog meer vertellen over het interieur van jaren geleden: het jaren 70 interieur. Delen daarvan gaan we namelijk weer zien in 2024, waaronder de accessoires en decoraties van chroom. Door her en der wat accessoires met een vleugje chroom toe te voegen aan je interieur zorg je al voor een fijne sfeer. Er zijn heel wat accessoires in dit materiaal verkrijgbaar, zoals kandelaars, spiegels, fotolijstjes en kaarsenstandaarden.

Lees ook:
waarom een overkapping een aanvulling op je woning is

Ook zien we allemaal kleuren uit die tijd terug, zoals aarderood, donkergroen en donkeroranje. Combineer deze kleuren met natuurlijke materialen zoals hout en linnen voor een warme inrichting in seventies style. Het leuke is dat nieuwe trends zoals ronde vormen en moderne zonwering hier vaak heel goed bij matcht; natuurlijk afgemaakt met een duurzame toepassing hier en daar.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 223