Werkplek thuis inrichten: 4 onmisbare tips

Ten tijde van de pandemie deden we niet anders: werken vanuit huis. Anno 2023 is deels thuiswerken nog steeds iets dat veel bedrijven aanhouden, hoewel uit onderzoek blijkt dat dit in de praktijk voor werknemers nog steeds te weinig is. Heb jij het geluk dat je je werktijden flexibel in kunt delen? En werk je (deels) vanuit huis?

In dat geval is het een must om een goede, ergonomische werkplek te creëren. Wat goed is om te weten, is dat je tegenwoordig de beste kantoormeubelen gewoon online scoort. De vraag is alleen: wat heb je zoal nodig om je werkplek thuis in te richten? In dit artikel geven we je 4 onmisbare tips.

1. Kies een goede plek uit voor je werkplek

Als eerst is het aan te raden om een goede plek uit te kiezen vanaf waar je kunt gaan werken. Wanneer je de luxe hebt van een eigen ruimte zoals een kamer, een geïsoleerd tuinhuisje of een andere ruimte dan is dat zeker aan te raden. Aan het einde van de werkdag kun je die ruimte immers afsluiten en heb je geen zicht meer op je werk, je agenda en je laptop. Maar: niet iedereen beschikt over zo’n grote woning waarin ze zomaar een kamer over hebben.

In dat geval is het aan te raden om goed te kijken naar een handige hoek in een ruimte. Beschik je over een zolder of een grote slaapkamer? Kijk of je daar de nodige ruimte hebt voor een bureau en andere benodigdheden. Ook in een grote keuken of woonkamer kun je met gemak een hoekje vrijmaken voor een werkplek. Houd rekening met omgevingsgeluid en andere soorten afleidingen bij het uitkiezen van een werkplek thuis.

 Kies een goede plek uit voor je werkplek thuis

2. Scoor ergonomische kantoormeubelen online

Heb je eenmaal een goede werkplek gekozen, dan is het tijd om de ruimte in te richten met de beste kantoormeubelen. Het is belangrijk om hierbij te gaan voor ergonomische meubels, waarin je comfortabel zit en goed je werk kunt doen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld moet gaan voor een bureaustoel die je gemakkelijk kunt verzetten. Op die manier kun je de stoel afstellen op basis van jouw lichaamshouding. Hoe je weet of de stoel goed afgesteld is?

Simpel: je benen moeten een hoek van 90 graden maken wanneer je in de stoel zit. Daarbij maken je armen eveneens een hoek van 90 graden wanneer ze op het bureau steunen. Is dat beiden niet het geval, dan moet je de bureaustoel verzetten. Ga hierbij ook voor een groot en passend sta-zit-bureau van minstens 120 cm breed en 80 cm diep, zodat je genoeg ruimte hebt om te werken én zodat je van houding kunt wisselen.

3. Werk altijd met externe apparatuur voor goede houding

Naast het aanschaffen van goede kantoormeubelen voor je werkplek thuis is het nodig om externe apparatuur te kopen om zo comfortabeler te kunnen werken. Er zijn verschillende externe apparaten te koop die jouw werkdag comfortabeler maken. Denk bijvoorbeeld aan een extra beeldscherm dat je op je bureau kunt zetten. Steeds vaker werken we met een tweede scherm om zo eenvoudiger te kunnen schakelen tussen documenten en programma’s. Zorg ervoor dat je altijd recht naar beide beeldschermen kunt kijken voor een optimale houding.

Een extra beeldscherm is nog niet voldoende voor een ergonomische werkhouding. Het is bijvoorbeeld ook aan te raden om te kiezen voor externe muis en een extern toetsenbord. Omdat je met twee beeldschermen verder van je scherm af zit, is het handiger om een andere muis dan de muis op je laptop te gebruiken. Kortom: dat zijn heel wat extraatjes op je bureau, maar stuk voor stuk onmisbaar voor je werkplek thuis. Nu snap je meteen waarom je bureau zo groot en diep moet zijn.

4. Goede verlichting is een must bij je werkplek

Waar je tot slot rekening mee moet houden bij een goede werkplek in huis is de verlichting van de plek. Hierbij geldt over het algemeen: des te meer natuurlijk daglicht er naar binnen valt, des te beter. Mensen zijn enorm gebaat bij voldoende daglicht, ook wanneer ze gewoon binnen werken. Zet daarom je bureau in de buurt van een raam zodat je optimaal kunt profiteren van dit natuurlijke daglicht en je niet in de weer hoeft te gaan met allemaal kunstmatige verlichting.

Maar: zorg er wel voor dat dit daglicht niet op je beeldscherm valt en dat je niet direct in het licht hoeft te kijken. Doe je dat laatste wel, dan is de kans groot dat je met geknepen ogen je werk zit te doen. Daar ga je uiteindelijk waarschijnlijk last van krijgen in de vorm van hoofdpijn en vermoeidheid. Ga daarom liever voor natuurlijk daglicht dat van de zijkant komt zodat je het beste van twee werelden hebt. Goede natuurlijke verlichting geeft je meteen een boost voor je concentratie en productiviteit!

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 252