Hoe kun je je partner ondersteunen als zijn/haar gezondheid vanwege de leeftijd sneller achteruitgaat?

Als de achteruitgang van fysieke of cognitieve functies van je partner ernstige vormen aanneemt, kan dit ingrijpend zijn voor jullie beide. De relatie verandert doordat je niet alleen meer een geliefde bent, maar ook een hulpverlener. Je komt daarnaast minder aan jezelf toe, omdat je partner waarschijnlijk grotendeels afhankelijk wordt van jou.
Aan de andere kant is het ook prettig dat je je partner kunt ondersteunen, en dat hij of zij er niet alleen voor staat. Daarbij zijn er gelukkig praktische hulpmiddelen die het leven van je geliefde ondanks de ouderdomsklachten een stuk makkelijker kunnen maken.

Wat is er mogelijk qua hulpmiddelen en hoe ga je ermee om als je partner steeds meer zorg nodig heeft? Dat lees je in dit blogartikel.

Kijk welke hulpmiddelen jouw partner kunnen ondersteunen

traplift voor in huis

Hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je partner bepaalde handelingen zelfstandig kan blijven doen, en zo ook minder afhankelijk wordt van jou. Onderzoek daarom in een vroeg stadium welke hulpmiddelen je partner kunnen helpen.
Wordt traplopen steeds moeilijker, en is je partner bang om te vallen? Dan kunnen trapliften een ideale uitkomst zijn. Met een traplift voorkom je valpartijen en kan je partner gemakkelijk zelfstandig zittend de bovenverdieping bereiken.

Mocht je tegen de kostprijs voor een traplift aanhikken, dan kun je ook voor een lagere prijs een traplift huren. Verder zijn hulpmiddelen in de badkamer en op het toilet erg prettig voor kwetsbare ouderen. Met een zitdouche of wandbeugels heeft je partner meer grip in de badkamer en hoef jij niet te worden ingeschakeld voor hulp.

Kies de taken die je op je wil nemen

Ook al geef je veel om je partner, je kunt niet alles doen en het is ook belangrijk dat je wat tijd voor ontspanning overhoudt. Daarom is het handig om vanaf het begin van de situatie meteen duidelijk op een rijtje te zetten welke taken jij op je wil nemen, en welke hulp je liever uitbesteedt aan iemand anders.

Lees ook:
Rolgordijn op maat: goedkoop, praktisch én altijd de juiste match

Hulp in huis

Wordt het huishouden te veel voor jou alleen, dan is het zaak om op tijd aan de bel te trekken zodat je jezelf niet overbelast. Misschien kan een familielid helpen met bepaalde huishoudelijke klusjes, of vind je het prettig om een wekelijkse huishoudelijke hulp of de thuiszorg hiervoor in te schakelen. Ook een maaltijdservice of boodschappenservice is geen overbodige luxe in een situatie als deze.
Mocht de taak als mantelzorger je te veel worden, dan kun je de gemeente inschakelen voor hulp bij de persoonlijke of medische verzorging van je partner. Denk aan intensieve thuiszorg of mantelzorg.


Tot slot is het begrijpelijk dat het voor jou emotioneel zwaar is om je partner achteruit te zien gaan. Zorg ervoor dat je je hart kunt luchten bij iemand die je vertrouwt en durf om hulp te vragen!

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 252