Hoe kies je de geschikte siliconenkit?

Er zijn enorm veel verschillende siliconenkitten op de markt, waardoor het lastig kan zijn om de meest geschikte te vinden. Je moet rekening houden met jouw toepassing, kleuren en de verwerking. Na het lezen van deze blog ken je alle basics van siliconenkit uit je hoofd!

Verschillende toepassingen siliconenkit

Siliconenkit is een veelzijdig product dat in verschillende toepassingen gebruikt kan worden. Hoewel het voornamelijk bekend is om zijn gebruik in badkamers en keukens vanwege de uitstekende waterbestendigheid en flexibiliteit, zijn er nog andere gebieden waar siliconenkit van nut kan zijn.

  • Naast badkamers en keukens kan siliconenkit bijvoorbeeld gebruikt worden bij beglazingssystemen. Het biedt een sterke hechting op glas en hout, waardoor het ideaal is voor het afdichten van ramen en deuren. De flexibiliteit van de kit maakt het mogelijk om bewegingen als gevolg van thermische uitzetting en krimp op te vangen, waardoor een duurzame afdichting ontstaat.
  • Een andere toepassing is bij aansluitvoegen in natte ruimtes, zoals douches en badkuipen. Dankzij de waterbestendige eigenschappen voorkomt het doordringen van water in de voegen en onderliggende materialen, wat schade en schimmelvorming helpt voorkomen.
  • Bovendien kan het ook gebruikt worden bij beton- en metselwerkprojecten. Het biedt een goede hechting op deze materialen en zorgt voor een waterdichte afdichting. Dit is vooral belangrijk in constructies waar vochtinfiltratie kan leiden tot schade en degradatie van het beton of metselwerk.

Het brede toepassingsgebied van siliconenkit beperkt zich echter niet tot huishoudelijke- en bouwgerelateerde projecten. Het kan ook van waarde zijn in verschillende industriële omgevingen, waar het gebruikt kan worden voor het afdichten van voegen en naden in apparatuur, machines en andere constructies waar bescherming tegen vocht, stof of andere elementen vereist is.

Verschillende toepassingen siliconenkit

Kan je siliconenkit overschilderen?

Om direct de vraag te beantwoorden: Nee, siliconenkit is niet overschilderbaar. Dus als je van plan bent om de kit in de toekomst een nieuw likje verf te geven, moet je een andere kit kiezen die wel geschikt is om te schilderen.

Dat siliconenkit niet te overschilderen is, komt door het feit dat verf niet goed op de siliconen samenstelling blijft zitten. Deze is namelijk waterafstotend. Hierdoor ontstaan zogeheten ‘visogen’. Dit zijn rare open plekken in de verf. Gelukkig is de kit verkrijgbaar in een heleboel verschillende kleuren, dus je kunt nog steeds een passende kleur vinden voor je project.

Talloze kleurmogelijkheden voor siliconenkit

Zoals net kort is benoemd is één van de voordelen van siliconenkit dat het verkrijgbaar is in verschillende kleuren, waaronder matte tinten, structuurvarianten en diverse RAL-, NCS- en Sikkens-kleuren. Dit maakt het mogelijk om specifieke kleuren te kiezen! Omdat er zoveel mogelijkheden zijn is het dus onnodig om de kit over te schilderen.

Met siliconenkit geef je elke ruimte een persoonlijk tintje door de perfecte kleur te selecteren. Of je nu een modern en strak design wilt accentueren met een contrasterende kleur of een harmonieus geheel wilt creëren door een kit te kiezen die naadloos blendt met de omgeving, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Talloze kleurmogelijkheden

Let op de verwerking van siliconenkit

Bij het gebruik van siliconenkit is het essentieel om de aanbevolen voorbehandeling van de ondergrond te volgen. Dit omvat het zorgvuldig reinigen van de ondergrond om ervoor te zorgen dat deze schoon, vet- en stofvrij is. Het gebruik van een geschikte cleaner, bij voorkeur van hetzelfde merk als de kit, wordt aanbevolen.

Bij bepaalde ondergronden kan het nodig zijn om een primer te gebruiken om een goede hechting van de kit te garanderen. Over het algemeen is een primer nodig op poreuze/open/zuigende ondergronden zoals beton, steen en hout, terwijl het op niet-poreuze ondergronden meestal niet nodig is. Het is altijd verstandig om de productspecificaties te raadplegen voor meer informatie over het gebruik van een primer.

Het verwijderen van oude siliconenkit

Voor je opnieuw gaat kitten, moet je zeker weten dat er geen oude siliconenkit(resten) te vinden zijn. Zit er nog kit? Dan moeten we eerst de siliconenkit verwijderen . Het niet verwijderen ervan zal resulteren in een zwakkere hechting, mogelijk schimmelvorming en de noodzaak om opnieuw te gaan kitten. Hier zijn de benodigdheden voor het verwijderen van de siliconenkit:

  • Een stevig en scherp afbreekmes.
  • Siliconenkit verwijderaar.
  • Reinigingsmiddel.

Volg deze 4 stappen om de siliconenkit te verwijderen:

  1. Probeer met het afbreekmes voorzichtig een de randen van de kitnaad los te krijgen en trek vervolgens de kitnaad rustig uit.
  2. Breng ruimschoots siliconenkit verwijderaar aan op de resten van de siliconen en wacht 20-30 minuten.
  3. Verwijder de siliconenresten gemakkelijk met een plamuurmes of een houten spatel, vooral bij kwetsbare ondergronden.
  4. Reinig de ondergrond grondig met een reinigingsmiddel voordat je de nieuwe kit aanbrengt.

Lees ook:
Dit is waarom een draadstriptang zo belangrijk is

Conclusie

Het kiezen van de juiste siliconenkit vereist aandacht voor de specifieke toepassing, kleurbehoeften en verwerkingsvereisten. Siliconenkit is veelzijdig en kan worden gebruikt in verschillende situaties, van badkamers en keukens tot beglazingssystemen en industriële omgevingen. Hoewel de kit niet overschilderbaar is, biedt het een breed scala aan kleurenopties, waardoor je de perfecte kleur kunt kiezen. Het is belangrijk om de juiste voorbehandeling van de ondergrond te volgen en oude siliconenkit grondig te verwijderen voordat je nieuwe kit aanbrengt.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 252