Aquarium verlichting: waar moet je op letten?

Een aquarium is een super leuke toevoeging aan je interieur. Je kunt de stijl en inrichting van de glazen bak aanpassen op jouw woonstijl. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat de vissen zich op hun gemak voelen. Voeg daarom de juiste verlichting toe om zowel de vissen als de planten gezond houden. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het kopen van aquarium verlichting.

1. Soort verlichting

Er zijn diverse soorten aquarium verlichting verkrijgbaar. We raden je aan om in ieder geval te kiezen voor LED verlichting. Deze vorm van verlichting is energiezuinig en heeft een lange levensduur. Kijk bijvoorbeeld naar een waterdichte LED strip voor eenvoudige bevestiging. Deze zijn online verkrijgbaar bij Ledstrip Koning.

2. Hoofd- en bijverlichting

Wanneer je op zoek gaat naar aquarium verlichting is het handig om onderscheid te maken tussen hoofdverlichting en bijverlichting. Waar ben je precies naar op zoek? Hoofdverlichting vormt de enige lichtbron. Deze LED verlichting moet het hele aquarium dus goed kunnen verlichten. Bijverlichting is bedoelt om extra sfeer te creëren. Hierbij draait het dus niet hoofdzakelijk om de lichtopbrengst. LED strips kunnen worden gebruikt voor beide toepassingen.

3. Kleurtemperatuur

Kies niet zomaar voor een lichtkleur, maar denk goed na over de juiste kleurtemperatuur voor jouw aquarium. Veel vissen houden bijvoorbeeld van warm licht, terwijl planten en bepaalde koraalsoorten juist beter groeien bij koel licht. Probeer de natuurlijke omgeving van de vissen zo goed mogelijk na te bootsen. Met LED verlichting voor een aquarium kun je zelfs een zonsopgang en zonsondergang creëren.

4. Intensiteit van het licht

Naast de kleurtemperatuur is de intensiteit van het licht belangrijk. Te fel licht kan stress veroorzaken bij de vissen. Kies daarom voor LED verlichting die je kunt dimmen. Zo kun je de intensiteit eenvoudig aanpassen. Zorg ervoor dat het licht ’s nachts minder fel is dan overdag. Zo boots je een natuurlijke dag- en nachtcyclus na.

5. Automatische dag- en nachtcyclus

Het klinkt misschien als veel werk, maar er zijn diverse manieren om een dag- en nachtregeling te automatiseren. Je hoeft dus niet zelf iedere ochtend en avond de verlichting aan te passen. Controleer bij aanschaf of de desbetreffende verlichting dimbaar is en geschikt voor automatisering.

Lees ook: Ontdek de evolutie van VELUX Dakramen

Met de juiste verlichting ziet jouw aquarium er niet alleen mooi uit, maar houd je ook de vissen en planten gezond. Dat is natuurlijk het aller belangrijkste. Als je tijdens het shoppen let op de 5 bovenstaande punten, gaat het zeker goedkomen!

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 103