Hoe ik graag kunstplanten gebruik in mijn interieur

Mijn interieur is niet af zonder planten. Voor mij zijn het instant sfeermakers die ik op verschillende plekken in huis heb staan: in de woonkamer, de werkkamer en zelfs de badkamer. Gelukkig heb ik groene vingers dus de meeste planten doen het goed maar behalve levend groen heb ik ook verschillende kunstplanten. Er zijn namelijk een aantal situaties waarin zij de ideale oplossing zijn.

Het trappenhuis

Ik ben altijd bezig met de styling van mijn interieur. Ik kreeg het idee om boven in het trappenhuis een aantal hangplanten op te hangen met lange takken die als het ware een groen gordijn langs de muur zouden vormen. Deze hoog hangende planten water geven zou echter heel moeilijk worden dus koos ik voor kunstplanten. Het resultaat is prachtig en precies wat ik voor ogen had.

De hal

De entree is het visitekaartje van mijn huis en ik wilde die extra sfeervol maken met een grote opvallende plant. Maar zou een plant het overleven: kan hij tegen de tocht van een deur die steeds opengaat, zouden er mensen tegen aan lopen of zou het te donker zijn? Allerlei doemscenario’s speelden er door mijn hoofd. Je begrijpt het al: in mijn hal staat nu een flinke kunstboom.

De badkamer

kunstplanten in de badkamer

Dan is er nog mijn badkamer. Deze heeft een raam en de meeste planten staan in de buurt van dat raam. De andere kant van de badkamer kon echter ook wat groen gebruiken. Helaas ging de ene na de andere plant die ik daar neerzette dood bij gebrek aan voldoende daglicht. Dus werd het tijd om een kunstplant te kopen om die sfeerloze hoek mee op te fleuren. Ik vergeet soms dat hij niet echt is (zo goed ziet ie eruit) en geef hem weleens per ongeluk water .

Waarom kunstplanten?

Er zijn situaties waar kunstplanten een uitkomst zijn. Onvoldoende daglicht is daar één van maar ook als je vaak van huis bent of je geen groene vingers hebt, bieden kunstplanten uitkomst. Je wilt tenslotte niet blijven investeren in planten die bij gebrek aan aandacht of liefde na verloop van tijd doodgaan.

Welke kunstplant kies je?

Kunstplanten zijn er in allerlei uitvoeringen, soorten en maten. Ik besteed graag wat meer geld aan een kwalitatief goede plant dan dat ik een goedkope kunstplant koop die er vreselijk nep uitziet. Wat soorten betreft, kies ik het liefst voor een soort waarvan de ‘echte’ broertjes en zusjes er ook een beetje fake uitzien, als je begrijpt wat ik bedoel. Denk aan planten met wasachtige bladeren zoals een tabaksplant of vingerplant. Daarvan weet je vaak pas of ze echt zijn of niet als je eraan voelt.

Lievelingsplant

kunstplant orchidee

Een van mijn lievelingsplanten om in mijn interieur te gebruiken is de orchidee. Deze plant staat voor liefde en rijkdom (wie wil dat niet) en ik houd van de verschillende kleuren en bloemvormen. Ook dit is zo’n plant waarvan het moeilijk is te zien of die echt is of niet dus koop ik net zo lief de ‘nepuitvoering’. Ik heb er een aantal tegelijk gekocht want ik maak graag bijzondere stylinghoekjes met orchideeën in verschillende kleuren. Als ik erop uitgekeken ben of wat anders wil, kan ik deze kunstplanten gewoon opbergen om ze na verloop van tijd weer tevoorschijn te halen. Op die manier kan ik makkelijk wisselen en mijn inrichting telkens een nieuwe, frisse update geven. Voor mij is de combinatie van echte planten en kunstplanten de ideale manier om mijn interieur een vleugje wauw-factor te geven! 

Anita van Delft
Anita van Delft

Ik heb lange tijd gewerkt als mode- en woonstyliste en daarna als makelaar, nu houd ik me fulltime bezig met het schrijven van blogs over interieur, tuin, planten DIY-projecten en vintage vondsten. Ik ben altijd bezig met het stylen van mijn huis & tuin en vind niets leuker dan die passie te delen. Op Huislijn.nl lees je dan ook mijn persoonlijke blogs, bijvoorbeeld over een trap voor kleine ruimtes of over een spa in je tuin.

Ik heb een styling- en makelaardij achtergrond en een enorme passie voor alles wat met wonen te maken heeft. Ik doe niets liever dan bezig zijn met mijn interieur en daarover schrijven. Laat je inspireren door mijn blogs over huis, tuin, DIY projecten en vintage vondsten.

Artikelen: 15