De juiste vorm kiezen voor jouw eettafel

Tegenwoordig zijn de mogelijkheden voor je eettafel eindeloos. Alleen al het materiaal: keramiek, steen of hout. Een houten eettafel past goed in heel veel woonstijlen, heeft veel kleuropties en is dan ook nog altijd het meest gekozen materiaal. Maar dan heb je ook nog opties voor veel meer vormen dan vroeger. Zo is een ovale vorm prachtig, maar wanneer kies je daarvoor? Een mooie eettafel gaat jarenlang mee dus reden te meer om goed na te denken over de vorm.

Een rechthoekige tafel

De meest vertrouwde vorm is natuurlijk de rechthoekige eettafel. En ook al lijkt dit zo doorsnee, het blijft de allerbeste optie voor heel veel soorten kamers. Je kunt eigenlijk wel stellen dat een rechthoekige tafel altijd wel past. Heb je weinig ruimte dan zet je de tafel gewoon met de korte zijde tegen de muur. Je hebt met deze vorm veel zitplekken en dat is ideaal voor een gezin of als je regelmatig gasten ontvangt. Door de tafel tijdens een etentje midden in de ruimte te plaatsen kan er ook aan beide kanten van de korte zijde nog iemand zitten en zo maak je met een rechthoekige vorm optimaal gebruik van de ruimte.

Een ronde eettafel

ronde eettafel

Heb je een kleine kamer of hou je van een informele, warme sfeer? Overweeg dan een ronde tafel. Je hebt aan een ronde tafel een leuke interactie omdat iedereen elkaar kan zien en horen. Voor 3 tot 5 personen is een ronde tafel ideaal. Deze maat is nog redelijk compact en daardoor handig te plaatsen in een hoek of in een overgangsruimte van keuken naar woonkamer als je een open keuken hebt.

Het nadeel van een ronde tafel is dat je, als je lange benen hebt, last kunt hebben van de poot en dat je niet even extra stoelen plaatst als je visite hebt. Wil je meer personen kwijt aan een ronde tafel dan wordt de diameter steeds groter en daarmee ook de benodigde ruimte. Heb je nou juist een enorm grote woonkamer en zoek je een statement om de ruimte mee te vullen dan is een grote ronde tafel wel geschikt.

Een ovale eettafel

ovale eettafel

Enkele jaren geleden kwam deze trend nieuw op de markt en inmiddels zijn we om: ovaal is prachtig. En het is ook niet zo gek dat deze trend echt aanslaat: je combineert de voordelen van een rechthoekige tafel met de zachte vorm van een ronde tafel.

Ovale tafels zijn geschikt voor langwerpige ruimtes en vooral ook bij een open keuken waar de tafel in de looproute staat. Het voordeel is dat je geen harde scherpe hoeken meer hebt waar je omheen moet  zodat je er minder last van hebt met lopen door de ruimte. Let er wel op dat je genoeg lengte kiest bij een ovalen tafel omdat het uiteinde smaller is en je wel genoeg ruimte wil hebben voor alle zitplekken.

De ultieme mix: een Deens ovale tafel

Wil je echt de voordelen van een rechthoekige tafel maar vind je ovaal net niks vanwege de smalle uiteinden? Dan is de allernieuwste eettafel trend wat voor jou: Deens ovaal. Een Deens ovale eettafel biedt je de ultieme balans tussen ovaal en rechthoekig omdat de uiteinden vlakker zijn. Ideaal als je tijdens een etentje toch gewoon op de korte zijde ook nog iemand wil kunnen laten zitten. Een nieuwe interieurtrend die zeker nog lang zal blijven.

Lees ook: Nieuwe pannen voor een frisse start in mijn nieuwe keuken

Stel jouw ideale eettafel samen

De vorm van het blad is het meest opvallende maar bij de poot kun je ook nog kiezen uit veel opties. Dit heeft vooral met je persoonlijke smaak te maken. En wil je licht eikenhout of liever notenhout? Bij Tulmans.nl kun je jouw tafel helemaal zelf samenstellen volgens jouw voorkeuren. Deze wordt vervolgens helemaal op maat gemaakt.

Johanneke Delsink
Johanneke Delsink

Hey, mijn naam is Johanneke, ik woon in de Betuwe en ben het gezicht achter Thuis je droomhuis. Ik help dagelijks mensen die hun huis tot hun droomhuis willen verbouwen, zonder twijfel over keuzes en spijt achteraf. Heel veel soorten huizen en heel veel budgetten heb ik inmiddels gezien. Ik geloof dat je een prachtig verbouwd huis ook kunt realiseren zonder dat het geld in grote bedragen over de balk vliegt. Ik deel dan ook graag tips voor het verbouwen van je huis waarbij slimme keuzes qua budget vaak de rode draad zijn.

Artikelen: 5