Kleiner wonen? Dit is uw gids voor het downsizen van uw inboedel

Vandaag wil ik graag mijn ervaringen delen over mijn recente verhuizing van een rijtjeshuis naar een klein appartement. Ik ben namelijk op leeftijd gekomen en het traplopen werd steeds lastiger. Bovendien was de ruimte in het huis inmiddels overbodig geworden. Het was even wennen om te downsizen, maar ik kan nu zeggen dat het een goede beslissing was om kleiner te gaan wonen.

Kleiner wonen betekent afscheid nemen

Het eerste waar ik mee begon was het maken van een lijst van alle spullen die ik absoluut niet kon missen. Dit waren bijvoorbeeld fotoalbums, schilderijen en andere waardevolle items met emotionele waarde. Vervolgens begon ik met het selecteren van alle spullen die ik niet meer nodig had en die weg konden.

Ik merkte al snel dat het afscheid nemen van spullen emotioneel kon zijn, vooral van items die ik al jaren had. Het was daarom belangrijk om te bedenken of ik echt iets nog nodig had en of het nog bij mijn nieuwe levensstijl paste. Het weggooien van spullen was daarom soms een moeilijke beslissing, maar het was noodzakelijk om mijn nieuwe leven in het appartement zo comfortabel mogelijk te maken. Kleiner wonen betekent simpelweg keuzes maken.

Kleiner wonen betekent afscheid nemen

Kies een goed doel

Een goede manier om van spullen af te komen is door ze te doneren aan de kringloop of aan een goed doel. Dit geeft niet alleen een goed gevoel, maar het zorgt er ook voor dat spullen een tweede leven krijgen en niet onnodig op de vuilnisbelt terecht komen.

Een andere uitdaging was het vinden van opbergruimte in het kleine appartement. Het is belangrijk om creatief te zijn en te denken aan slimme oplossingen zoals het gebruik van verticale ruimte en multifunctionele meubels. Bijvoorbeeld een bed met ingebouwde opbergruimte of een kast die als roomdivider kan dienen.

Wat betreft de verhuizing zelf, is het belangrijk om op tijd te beginnen met inpakken. Maak gebruik van labels zodat je gemakkelijk kunt zien wat waar naartoe moet en maak een lijst van alle spullen die verhuisd moeten worden. Het is ook verstandig om een verhuisbedrijf in te schakelen die ervaring heeft met het verhuizen van senioren. Zij weten vaak beter hoe ze met fragiele items om moeten gaan en kunnen helpen bij het vinden van de juiste oplossingen voor de nieuwe woning.

Lees ook: 3 redenen om toch NU een huis te kopen

Tot slot wil ik zeggen dat downsizen en verhuizen naar een kleinere woning een grote stap kan zijn. Het kan moeilijk zijn om afscheid te nemen van spullen en om te wennen aan de nieuwe omgeving. Maar met de juiste mindset en door te focussen op de voordelen van de nieuwe woning, kan het een positieve verandering zijn. Ik hoop dat mijn tips en ervaringen jullie kunnen helpen bij het downsizen en verhuizen naar een kleinere woning.

Succes met de verhuizing!

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99