Gemiddelde huizenprijs na 9 jaar lager

Vanaf 2013 zijn de huizenprijzen in Nederland in enorm tempo gestegen, maar na vorig jaar is daar een einde aan gekomen. Niet dat het woningtekort is opgelost, want het komt door een aantal andere factoren, zoals de gestegen hypotheekrente en de hoge kosten voor eigenaren. Ook het gedaalde vertrouwen in de economie beweegt de consument ertoe om veel voorzichtiger te zijn met het aanschaffen van een huis.

Waarom worden huizen goedkoper?

In de oververhitte laatste jaren zijn veel mensen op zoek geweest naar allerlei oplossingen voor het schrijnende tekort aan woningen. Veel gingen er kleiner wonen, kozen voor een woningruil of bleven juist veel langer zitten op een plek waar ze misschien wel eerder weg hadden willen gaan. Nu voor het eerst sinds tijden de hypotheekrente weer omhoog is gegaan valt te zien of de huizenprijs daalt, met bijna 6 procent zelfs in het afgelopen kwartaal. Vanwege de hoge kosten voor allerlei andere dingen die noodzakelijk zijn voor levensonderhoud, wachten kopers echter nog steeds af. 

Is dit goed nieuws voor starters?

hypotheek voor starters

Op papier lijkt dit natuurlijk heel goed nieuws voor starters op de woningmarkt die graag hun eerste huis willen kopen. Toch blijkt in de praktijk dat het ook voor deze groep nog lang niet altijd haalbaar is om een woning te kopen. Dat heeft er vooral mee te maken dat de prijzen nog van vrijwel hetzelfde niveau zijn als een jaar geleden. Ondanks dat ze gemiddeld wel aan het dalen zijn, merkt de starter daar nog niet altijd veel van, omdat er niet veel goedkope woningen te koop staan. 

Andere belangrijke factoren

Eigenaren van woningen lijken voorlopig nog niet van plan om te gaan zakken met hun vraagprijzen. Hoewel veel woningen inmiddels al maanden te koop staan, daar waar dit een jaar geleden nog compleet ondenkbaar was. Nu is dat dus wel anders, maar het lost de grootste problemen van de woningmarkt  en rond het woningaanbod nog niet echt op.

Tekort aan woningen

Het tekort aan woningen is vooral heel groot als het om huurwoningen gaat, en woningen voor starters woningen geldt dus hetzelfde. De dalende huizenprijs mag dan voor de markt als geheel goed nieuws zijn, de uitdagingen die nog voor de boeg liggen zijn zeker niet mals. Omdat het snel bij bouwen van woning door diverse factoren stukken moeilijker wordt gemaakt, zal het wellicht nog jaren duren voordat de markt als geheel zich weer in een gezonde staat zal bevinden.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 254