Mijn visie op wonen: geïnspireerd door de natuur en Feng Shui

Hi! Mijn naam is Fleur, ik ben 30 jaar oud en ben woonachtig in de Betuwe. In deze blog geef ik je een kijkje in mijn leven en deel ik mijn visie op wonen.

Inspiratie uit de natuur

In het dagelijks leven geef ik middelbare scholieren les over mijn vak aardrijkskunde. Al van jongs af aan intrigeert mij alles wat met de wereld en de natuur te maken heeft, zoals vulkanisme, gebergtevorming en landschappen. Op vakanties ben ik het liefst in de natuur met mijn vriend en vrolijke viervoeter. We hiken graag in de bergen. De kleuren en vormen die ik tegenkom, verwerk ik in mijn interieur en in mijn tekeningen. Ik hou ervan om creatief bezig te zijn.

Wooninspiratie: De Italiaanse Alpen
De Italiaanse Alpen

Ik ben zeer geïnteresseerd in de relatie tussen de aarde en mens. Ik zie dan ook een overeenkomst tussen mijn werk en de interesse die ik heb voor de relatie tussen de mens en hun omgeving (woning). Feng Shui trekt mij daarom erg aan. Tijdens mijn studie leerde ik alles over de aarde. In de basis draait alles om balans. De aarde geeft en neemt. Gesteente wordt gevormd en slijt weer af. Warme lucht bij de evenaar wordt getransporteerd naar de koude polen. Dit zijn voorbeelden van processen op aarde en deze vinden altijd plaats in een cyclus, zonder einde. Als we dit vertalen naar wonen denk ik altijd: wonen is niet voor niets een werkwoord. Er bestaat geen perfect interieur waar jij je rest van je leven in wilt leven, want jij als persoon zal met de tijd veranderen en daarmee ook je wensen en voorkeuren qua interieur.

Wooninspiratie: Dahlia’s
Dahlia’s groeien zomers in mijn tuin en fleuren mijn huis op 🙂
Wooninspiratie: Het zonnetje in huis.
Het zonnetje in huis.

Visie op wonen

In mijn vrije tijd maak ik interieurontwerpen in SketchUp en lees, luister en kijk ik naar alles wat met wonen te maken heeft. In mijn eigen huis ben ik regelmatig bezig met mijn interieur. Ik heb veel geleerd van Marie Kondo en Nina Elshof en heb dit toegepast in mijn eigen huis. Beide schrijven veel over Feng Shui. Vervolgens ben ik meer de diepte in gegaan door het luisteren van diverse podcasts en het lezen van boeken hierover.

Fleur deelt haar inspiratie ook op Wooninfluencers

Het inrichten van woningen is erg persoonlijk. Mijn eigen inrichting kan ik daarom niet onder één noemer onderbrengen. In sommige kamers, zoals mijn slaapkamer, hang ik het minimalisme aan en tegelijkertijd is mijn keuken een sprekende kleur groen met veel accessoires. Mijn advies: laat je inspireren door anderen en neem vooral over wat bij jou past, want dan zal het ook in je huis passen. Je hoeft niet alle woontrends te volgen.

Je huis moet jouw veilige thuishaven zijn, waar je volledig jezelf kunt zijn. Vaak staan we – vanuit vanzelfsprekendheid van het bezitten van een huis – niet stil bij de waarde die een huis heeft. Veiligheid is een waardevol goed. Onderdak is niet voor niets een primaire levensbehoefte.

Interessant artikel:
Voordelen en nadelen van een kangoeroewoning voor oudere mensen

Je huis vertelt jouw verhaal

Ik geloof dat je huis een spiegel van de ziel is. Je kunt zien wie je was, wie je nu bent en wie je graag wilt zijn. Woon je met je gezin dan zal je dit terugzien in de slaapkamers. De persoon die je ooit bent geweest kun je terugzien in oude foto’s of schoenen die niet meer bij je stijl passen. De kaarsen die je gisteren hebt gekocht kunnen staan voor de gezelligheid die je van plan bent om te creëren in huis en daarmee te worden wie je wil zijn. Bij mij persoonlijk: wanneer er chaos heerst in mijn hoofd is er veel rommel in mijn huis. Kortom, je huis vertelt jouw verhaal en zegt iets over je gemoedstoestand.

Deze relatie is wederzijds. Door je huis op te ruimen, ruim je ook je hoofd op. In het dagelijks opruimen kom je dingen tegen die je nog moet doen, bijvoorbeeld het terugsturen van pakketjes of het betalen van een rekening. Een grote schoonmaak is nuttig om grotere zaken aan te pakken, bijvoorbeeld je kledingkast. Bij welke kleding krijg je een goed gevoel en wat past nog bij wie je bent? Omring jezelf met kleding die je letterlijk goed past, dus niet te groot of te klein zijn. Als alle kleding in je kast je goed past dan geeft dit je een goed gevoel. Een ander voorbeeld: draag je de sieraden niet meer die je cadeau hebt gekregen van je ex, maar zie je ze wel dagelijks in je lade? Wat is de reden waarom je deze niet meer draagt? Herinneren ze je aan een bitter einde? Doe de sieraden dan weg. Door ze los te laten kun je ook de nare herinnering loslaten. Deze hoef je niet je hele leven bij je te dragen. Door op deze manier ieder deel van je huis aan te pakken, heb je de spullen om je heen die je een goed gevoel geven en die jou als persoon ondersteunen. Let op, dit is een proces! Na een half jaar kun je weer spullen tegenkomen, die je dan wilt loslaten. Als persoon groei je en je huis verandert met je mee.

Wooninspiratie: Mijn badkamer
Mijn badkamer is mijn favoriete plek in huis!

Feng Shui

Feng Shui is een oude Chinese filosofie die meer dan 4000 jaar geleden is ontstaan. De mens staat centraal, er wordt gekeken naar de invloed die de omgeving uitoefent op de mens en andersom. De filosofie richt zich op de balans tussen de fysieke omgeving en de energiestromen. Wanneer alle positieve energie (Chi) vrij in huis kan stromen, dan kan dit de bewoners op een positieve manier ondersteunen in het leven.

Volg mij op Instagram via @fleurishyourhome. Hier deel ik mijn interieur en geef tips om je hoofd en huis op te ruimen!

Fleur Daalmeijer
Fleur Daalmeijer

Hi! Mijn naam is Fleur en ik deel mijn liefde voor interieurontwerp via mijn
Instagramaccount @fleurishyourhome en mijn blogs. Mijn huis is een van de belangrijkste ankers in mijn leven. Ik haal mijn inspiratie uit de natuur en Feng Shui.

Ik geloof dat een huis een grote invloed uitoefent op de bewoners en andersom. Door je inrichting te veranderen en door op te ruimen kan je werken aan loslaten in het leven en de persoon worden die je graag wilt zijn. Je huis is de spiegel van de ziel!

Artikelen: 4