Legpatroon tegels: 5 trendy tips

Tegels zijn een populaire optie om je vloer en/of wand te bekleden. Het (vaak keramische) materiaal is duurzaam, hygiënisch en gemakkelijk in onderhoud. Ook qua stijl en legpatroon zijn de mogelijkheden eindeloos! Laat je inspireren en lees hieronder verder over de meest populaire legpatroon tegels en trends. 

De tegel trends van nu

De nieuwste trends bestaan uit houtlook, betonlook, marmerlook, natuursteenlook en roestlook tegels. Maar ook diverse patronen van bijvoorbeeld Portugese tegels komen prachtig terug in jouw interieur. Bij het kiezen van de juiste tegel is niet alleen de stijl belangrijk, maar houd ook rekening met een passend legpatroon. Hierdoor creëer jij het perfecte resultaat met je nieuwe tegels.

Visgraat legpatroon tegels

Het visgraat patroon is onwijs populair; creatief én stijlvol voor de juiste look in huis. Bij een visgraat patroon leg je langwerpige tegels in een hoek van 45 graden tegen elkaar aan, waardoor deze mooi in elkaar sluiten en er een visgraat patroon ontstaat. Dit is mogelijk in allerlei stijlen en in combinatie met andere kleuren en vormen tegels. Zo komen houtlook visgraat vloertegels of wandtegels vaak voor. Maar je kunt de visgraat houtlook bijvoorbeeld ook mooi combineren met marmerlook tegels. Of denk aan vrolijk gekleurde visgraat tegels tegen de achterwand van de keuken of het toilet. Alles is mogelijk!

Legpatroon tegels

Halfsteens- en kwartsteenverband

Een ander welbekend en klassiek legpatroon is het halfsteensverband. Hierbij plaats je de tegels recht naast elkaar in een rij. Bij de volgende rij verspringen de tegels telkens met een halve tegel. Dit legpatroon wordt vaak gebruikt met rechthoekige tegels, maar ook aan vierkante tegels kan een speels effect worden gegeven met dit legpatroon. Wanneer de tegels elke volgende rij met een kwart verspringen, spreek je van een kwartsteenverband. Een populair voorbeeld zijn metrotegels tegen de wand. Deze komen mooi terug in een industrieel interieur.

Born to be wild

Wanneer je varieert met verschillende afmetingen en/of vormen tegels in een willekeurig legpatroon, is dit een wildverband. Je kunt hierbij tegels van dezelfde stijl en/of kleur kiezen of variëren in kleur en stijl tegels. In een modern interieur komt een wildverband bijvoorbeeld vaak voor met strakke badkamer tegels afgewisseld in diverse afmetingen, vormen en legpatronen.

Legpatroon tegels

Kruisverband tegels

Bij kruisverband tegels plaats je vierkante of rechthoekige tegels precies naast en boven elkaar. Ze sluiten perfect aan op elkaar en vervolgens doorkruisen de voegen elkaar. Als je kijkt naar dit legverband is er misschien niet veel afwisseling mogelijk, maar je kunt wel voor diverse stijlen en kleuren tegels kiezen. Wissel bijvoorbeeld verschillende kleuren tegels met elkaar af. Of kies voor Portugese tegels. De printjes van deze tegelstijl zijn bijvoorbeeld prachtig te combineren met een stoere betonlook tegel. 

Legpatroon tegels: welke zijn jouw favoriet?

De keuze van het juiste legpatroon en tegels hangt samen met een aantal factoren. Dit kan bijvoorbeeld de ruimte zijn waarin je de tegel wilt plaatsen of op welke manier je de tegel gaat toepassen (op de wand of de vloer). Daarnaast zijn er uiteenlopende afmetingen, vormen, stijlen, kleuren en afwerkingen. Combineer de mooiste tegels en creëer een ideaal interieur in huis!

Meest gelezen:
De industriële look; de drie musthaves

Maud van der Linden
Maud van der Linden
Artikelen: 1