Infrarood verwarming: wat is het en wat zijn de voordelen ervan?

Door de stijgende energieprijzen en het veranderende klimaat zijn we steeds meer met duurzaamheid bezig. Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders duurzamer wil leven sinds de coronacrisis. 

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om ook je steentje bij te dragen. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van infrarood panelen. Wat is zo’n infrarood verwarming precies en wat zijn de voordelen ervan?

Wat is en hoe werkt een infrarood verwarming?

Misschien heb je wel eens in een infrarood sauna gezeten. In dat geval weet je waarschijnlijk al wel hoe een infrarood verwarming werkt en hoe het aanvoelt op je huid. Zo’n verwarming bestaat uit meerdere panelen die hitte uitstralen naar een bepaalde plek. In tegenstelling tot een ‘gewone’ verwarming wordt hierbij niet de hele ruimte opgewarmd, maar een deel van een kamer waar jij je bijvoorbeeld bevindt. Daarom wordt zo’n infrarood verwarming vaak in kleine ruimtes gebruikt of als bijverwarming in een grotere ruimte zoals de woonkamer.

Beschik je over een heel goed geïsoleerd huis dan kun je met een infrarood verwarming wél een hele ruimte comfortabel genoeg opwarmen.. Daarom is het een aanrader om óók over te stappen naar groene energie of om je eigen groene stroom op te wekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Des te meer infrarood panelen je namelijk hebt, des te meer stroom ze verbruiken. Daarom is het wel zo’n prettig idee dat de stroom die je gebruikt daarvoor óok groen is. Goed om te weten: de panelen worden elektrisch aangestuurd en warmen een deel van een ruimte op met behulp van niet-schadelijke straling

duurzamer wonen

Voordelen van een infrarood verwarming voor je huis

Het grootste voordeel van infrarood panelen in je huis is dat verwarmen op stroom de toekomst is voor een betere wereld. Dat is precies wat je doet met een infrarood verwarming. Wanneer je woning goed geïsoleerd is, is infrarood een hele duurzame manier van een ruimte verwarmen. Andere voordelen zijn onder andere:

  • Kleine ruimtes zijn binnen no time opgewarmd met infrarood panelen. Daarom is een infrarood verwarming in de badkamer bijvoorbeeld een goed idee. Ook kun je zo’n verwarming gebruiken bij je werkplek, bij de bank in de woonkamer of in de keuken.
  • Je bent minder geld kwijt aan het verwarmen van een ruimte wanneer je infrarood panelen gebruikt. Dat komt onder andere omdat zo’n verwarming sneller op temperatuur is dan een standaard verwarming en dus minder tijd nodig heeft om op te warmen.
  • Een infrarood verwarming zorgt ervoor dat je lichaam verwarmt en niet de lucht. Dat is veel beter voor de gezondheid dan bij een gewone verwarming waarbij de lucht wel wordt opgewarmd. Droge lucht kan onder andere zorgen voor hoofdpijn en lusteloosheid. Bij een infrarood verwarming hoef je daar dus niet bang voor te zijn.
  • Je kunt een infrarood verwarming gemakkelijk installeren en bevestigen. De panelen beschikken over een ophangsysteem waarmee je ze aan de muur of het plafond kunt hangen.
  • Infrarood verwarmingen zien er tegenwoordig stijlvol en mooi uit, waardoor ze in iedere inrichting geplaatst kunnen worden zonder dat ze direct een doorn in het oog zijn.
  • Tot slot ontstaat er bij infrarood verwarming geen condensvorming, omdat de lucht niet opwarmt. Daardoor krijgen schimmels door infrarood panelen geen kans in je huis, wat eveneens beter is voor de gezondheid.
Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60