Zo blijft de keuken altijd netjes en schoon: 3 schoonmaaktips

Er zijn van die ruimtes in huis die iedere dag goed gereinigd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het toilet, maar ook zeker de keuken. De keuken wordt de gehele dag door intensief gebruikt. Van het smeren van boterhammen tot uitgebreid bakken en kokkerellen. Het is dan ook geen wonder dat de keuken er aan het einde van de dag een stuk minder mooi uitziet. Voor de hygiëne is het enorm belangrijk dat er regelmatig schoongemaakt wordt. Helaas schiet dit er wel eens bij in. Geen tijd, geen zin of simpelweg geen idee waar je moet beginnen.

Toch hoeft het reinigen van de keuken echt niet lastig te zijn of veel tijd in beslag te nemen. Het gasfornuis schoonmaken, het aanrecht afnemen of zelfs de keukenkastjes uitzoeken. Dit kan allemaal binnen een handomdraai gebeurd zijn. Met de volgende drie eenvoudige schoonmaaktips hou jij de keuken gemakkelijk schoon en netjes. 

1. Haal de juiste schoonmaakmiddelen in huis

Efficiënt en bovenal snel schoonmaken valt of staat met het gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen. Je kunt eenvoudigweg niet goed schoonmaken zonder de juiste producten. Bespaar hier ook zeker niet op. Goedkoop is meestal duurkoop. Wie wilt besparen op schoonmaakmiddelen, komt vaak tot de conclusie dat ze uiteindelijk stukken duurder uit zullen zijn. je hebt namelijk veel meer nodig om hetzelfde resultaat te behalen of in elk geval te evenaren. Gooi dus je principes aan de kant en investeer eens in wat duurdere producten. Je zal al snel het verschil merken. 

2. Ruim direct op 

keuken in je huis

Het huishouden georganiseerd houden vraagt vaak om de juiste routines. Het is enorm belangrijk om in een routine te komen. Dit maakt dat het schoonmaken een stuk makkelijker zal gaan. Je weet immers iedere dag wat je moet doen en doet dit vaak al zonder nadenken. Probeer in de keuken er een routine van te maken om na gebruik direct alles op te ruimen. Dit betekent niet alleen het wegzetten en gooien van afval en keukenhulpjes, kruiden, enzovoorts, maar ook het afnemen van het gasfornuis, het aanrecht en het inrichten van de vaatwasser. Wanneer je dit na iedere maaltijd doet, zal dit nooit meer dan tien minuten in beslag nemen. Doe dit liever de gehele dag door dan dat je aan het einde van de dag de gehele keuken kunt gaan doen. Zo bespaar je uiteindelijk veel meer tijd. 

3. Maak de keuken één keer in de week grondig schoon 

Het leuke van de keuken is dat je deze als het goed is iedere dag even vluchtig reinigt. Daardoor ziet hij er op het eerste gezicht wellicht schoon en netjes uit. Bedenk echter goed dat er nog meer nodig is om de keuken georganiseerd te houden. Want hoe zit het met de inhoud van de keukenkastjes? Is de koelkast nog wel schoon? Moet de vriezer niet een keer ontdooid worden? Het is verstandig om de keuken minimaal één keer in de week grondig te reinigen. Op die manier hoef je hem de rest van de week enkel vluchtig bij te houden en verlies je nooit het overzicht. 

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60