De voordelen van Douglashout

Eerlijk? Ik vind Douglashout een van de mooiste houtsoorten die er zijn. Het is robuust, heeft een stoere uitstraling en is fantastisch om mee te werken. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van Douglashout en daarom zie je het steeds vaker. Reden te meer om aandacht te schenken aan de afkomst, de mogelijkheden en de duurzaamheid ervan. Lees je mee?

Waar komt Douglashout vandaan?

Douglashout komt voor in Canada, maar tegenwoordig ook in het Noord-Westen van Europa. Je ziet de bomen veelvuldig in Duitsland en Frankrijk, waar ze veel van dit soort bomen hebben geplant. Voor de beeldvorming: elk jaar groeit er een miljoen kuub Douglashout in Frankrijk. Deze hoeveelheid zal alleen maar toenemen. Ook in Nederland vindt je het steeds vaker. Je zult ongetwijfeld wel eens langs een Douglasspar gelopen zijn en deze niet herkent hebben. Het doel van Nederland is om minder hout te importeren en meer hout van eigen bodem te gebruiken. Douglashout.nl levert hier een goede bijdrage aan.

Voordelen van Douglashout

De gunstige eigenschappen van Douglas zijn vooral te vinden in de hoge duurzaamheid, de sterkte en het uiterlijk. Dit type hout hoef je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Vuren, niet te behandelen. De natuurlijke uitstraling blijft daarom behouden en omdat het niet geïmpregneerd hoeft te worden, is het ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Overigens behoort het behandelen ervan wel tot de mogelijkheden. Daardoor zal de levensduur nog eens extra verlengd worden. Behandelen kan door middel van oliën, beitsen, verven of vergrijzen en geeft een verschillende uitstraling; net naar gelang je mooi vindt. Een ander voordeel van dit type hout is trouwens dat het een houtsoort is dat nauwelijks kromming vertoont, wat het verwerken ervan gemakkelijker maakt. Dat steeds meer mensen Douglashout gebruiken, is dan ook niet verwonderlijk.  

Hoe kun je Douglashout gebruiken?

douglasbalken

Het hout kan op 2 manieren gedroogd worden. ‘Aan de lucht’ of in speciaal daarvoor gemaakte droogkamers. De balken en planken die gezaagd zijn, worden aan de lucht gedroogd. Het geschaafde hout wordt in de kamers gedroogd. Als dit drogen goed gebeurt en het hout niet te vers verwerkt wordt, heeft het een gemiddelde levensduur van circa 15 jaar en is het bestand tegen diverse weersinvloeden. Omdat je deze houtsoorten niet hoeft te schilderen of te behandelen, zijn ze uitermate geschikt om buiten te gebruiken. Je ziet het regelmatig terug bij de bouw van bijvoorbeeld een overkapping of schutting. Ook kun je het, net zoals Western Red Cedar, als gevelbekleding gebruiken. Maar ook in huis kun je deze houtsoort tegenkomen. Denk dan bijvoorbeeld aan een mooie salontafel of een eettafel.

Zelf aan de slag en Douglashout gebruiken

Ik kan me voorstellen dat je na al deze informatie zin hebt gekregen om te gaan klussen! Ik ben reuze benieuwd wat jij gaat maken. Een mooi meubelstuk voor binnen? Of toch iets tofs voor buiten?

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207