Wat kun je zelf doen bij de verkoop van je woning?

Zijn makelaars nog wel nodig in de huidige overspannen woningmarkt? Woningen lijken immers zichzelf wel te verkopen. Zonder al te veel moeite te hoeven doen, staan potentiële kopers al in de rij. Daarbij loopt het bedrag dat je kwijt bent aan een makelaar ook nog eens op. Zij rekenen immers vaak een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs. Wil je besparen, dan kun je (eventueel in overleg met alsnog een makelaar) ook bepaalde dingen zelf regelen bij de verkoop van je woning. Hieronder lees je meer over het bepalen van de waarde, het maken van foto’s, het schrijven van een verkooptekst en het rondleiden van kijkers.

Waardepaling van je woning

Aan een waardebepaling hoef je in principe niets kwijt te zijn. Diverse makelaars bieden deze namelijk kosteloos aan. Je kunt echter zelf ook al een inschatting maken, nu de WOZ-waarde van 01-01-2021 net bekend is. Gemiddeld genomen zijn woningen namelijk twintig procent in waarde gestegen sindsdien. Kijk verder ook naar verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die het afgelopen jaar zijn verkocht, en je kunt aardig zelf een prijs bepalen.

Foto’s van je woning maken

Mooie foto’s die je woning verkopen zijn met een beetje goede voorbereiding prima zelf te maken. Ruim allereerst je woning op. Gebruik een goede camera, of tenminste een smartphone met groothoeklens (zoals een Samsung Galaxy A22 of een oppo a53s). Maak foto’s bij daglicht, maar voorkom erge schaduwwerking bij felle zon. Neem de tijd en probeer diverse posities en hoeken uit. Kijk tot slot hoe je het beste de indeling kunt weergeven.

Een verkooptekst schrijven

Hoewel de foto’s van je woning erg belangrijk zijn, wordt de presentatie ondersteund door een goede verkooptekst. Door naar andere verkoopteksten te kijken, ontdek je al snel een vast format. Zet daarnaast op papier wat alle pluspunten van je woning zijn, of wat deze uniek maakt. Combineer deze twee zaken, en je hebt een mooie verkooptekst.

woning verkopen

De rondleidingen verzorgen

Vind je het belangrijk om te weten aan wie je woning wordt verkocht? Dan is het fijn dat je direct contact hebt met de kijkers als je zelf de rondleidingen verzorgd. Daarnaast wordt dit ook door kijkers vaak erg gewaardeerd. Meestal kun je vragen gelijk beantwoorden, in plaats van dat deze door de makelaar doorgegeven moeten worden.

De voordelen van een makelaar inschakelen

Schakel je een makelaar in voor de verkoop van je woning, dan helpt deze je bij diverse zaken. Hierbij kun je denken aan het goed in de markt zetten van je woning, het adviseren in het nemen van de juiste verkoopbeslissingen en het uit handen nemen van administratieve en juridische rompslomp.

Het is waar dat professionele hulp bij de onderhandelingen en het opstellen van de contracten erg handig is. Maar juist het eerdere grote pluspunt van een makelaar, het netwerk, lijkt minder belangrijk te worden. Met de presentatie van een woning op een eigen website, social media en huizensite bereik je al een grote doelgroep.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Simyo.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 101