Plexiglas als achterwand in de keuken

Vieze spetters op de achterwand in de keuken. Van het koken of van het gebruik van de gootsteen. Ik word er niet blij van. Het poetsen laat strepen na of opgedroogde druppels. Mooi is het meestal niet. Met deze irritatie begon de zoektocht naar een oplossing waar ik wel blij van zou worden. En dat is gelukt: ik heb een keuken achterwand van plexiglas gevonden. Al zoekende naar een goed alternatief voor de tegels in de keuken, kwam ik erachter dat plexiglas op veel manieren gebruikt kan worden. Tijd dus om er meer over te vertellen!

Wat is plexiglas

Plexiglas is een kunststof. De echte naam is polymethylmethacrylaat. Ook wel pmma, poly of acrylglas genoemd. Het lijkt verdacht veel op glas, maar het is het zeker niet. Het is een vloeibaar materiaal dat wordt uitgegoten tot een vlakke plaat. Gegoten plexiglas (GS) heeft geen verdere behandeling nodig. Geëxtrudeerd plexiglas (XT) wordt plat gewalst tot dunnere platen. In dit artikel zullen we verder niet ingaan op de eigenschappen of kenmerken, maar beperken we ons tot het gebruik in en rondom huis.

Wat is polycarbonaat

Een materiaal dat min of meer vergelijkbaar is met plexiglas en daarom in dit blog niet mag ontbreken, is polycarbonaat Het heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als plexiglas, maar is toch net even anders. Zo heeft een polycarbonaat een kleinere kans om te breken, omdat het een taaier materiaal is. Bij intensief gebruik of de kans op vandalisme, is polycarbonaat dan ook een betere keuze dan plexiglas. Dit laatste materiaal is namelijk stijver en breekt daardoor sneller. Overigens zijn beide materialen niet krasbestendig.

De mogelijkheden van plexiglas in je huis

moderne keuken

Voor mij waren beide materiaal relatief onbekend. In het handenarbeidlokaal van de lagere school werd plexiglas gebruikt om mee te knutselen, maar op latere leeftijd heb ik er geen aandacht meer aan geschonken. Toen ik mijn oog er eenmaal op had laten vallen, kwam ik erachter dat het veel vaker wordt gebruikt dan ik van tevoren had bedacht. Hieronder vind je een overzicht met mogelijkheden:

  1. Er worden veel afdakjes van dit materiaal gemaakt. Denk aan het dak van konijnen- of kippenhokken. Maar je komt het ook tegen als dak van een berging, houtopslag of zelfs als terrasoverkapping aan huis. Ook heb ik het gezien als afdekplaat over het bad. Zo blijft het bad keurig schoon als het langdurig niet gebruikt wordt.
  2. Meer technische toepassingen zijn ook denkbaar, zoals de afscheiding van een balkon of dakterras. Ook kom je plexiglas en polycarbonaat tegen als voorzetramen bij bijvoorbeeld glas in lood.
  3. Een meer bekende manier van gebruik van dit materiaal, is het naambordje. Plexiglas is namelijk gemakkelijk te bewerken. Ook het gebruik als tafelblad, televisiekastje of douchewand is mij niet meer vreemd.

Mijn nieuwe achterwand in de keuken bevalt me uitstekend. En mocht ik weer aan de slag gaan met een idee voor in huis, dan denk ik in het vervolg zeker aan plexiglas of polycarbonaat.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207