Passie voor alle soorten vloeren

Een kennis van mij houdt van vloeren. Of misschien moet ik zeggen hout van vloeren. Hij heeft namelijk een grote voorkeur voor houten vloeren. Het is zo’n mannetje die van zijn passie zijn beroep heeft weten te maken en het beoefent als een waar ambacht. Precisie en vakmanschap in een pand waar je ‘U’ tegen zegt, dat idee. Heb ik je al nieuwsgierig gemaakt over wie het gaat? Ik heb het over Martijn de Wit vloeren.

Nieuwe vloer kiezen

Toen ik een nieuw huis had gekocht, hoefde ik dan ook niet lang na te denken over waar mijn zoektocht voor een vloer zou beginnen. Een telefoontje was snel gepleegd en de afspraak werd ingepland. Het advies om nu al bij vrienden en kennissen rond te kijken naar welke vloeren ik mooi vond, heb ik goed opgevolgd. Bovendien kom ik door mijn eigen werk in heel veel verschillende huizen. Je kunt je voorstellen dat ik in die woningen al enige tijd vooral aandacht had voor de vloer. Mijn voorkeur ging inmiddels uit naar een visgraatvloer. Of het een parketvloer van hout of een vloer van pvc of een ander materiaal zou moeten zijn, wist ik nog niet.  Toen het moment van de afspraak bij Martijn eenmaal was aangebroken, liet ik mij als een complete leek informeren over de verschillende soorten vloeren. Het moge duidelijk zijn: er ging een wereld voor me open.

Soorten vloeren om uit te kiezen

Laat me allereerst zeggen dat ik blij ben dat ik deze keuze niet elk jaar hoef te maken. De vloer is het grootste oppervlakte in het huis en het moet dus wel echt mooi zijn. Het duurde echt wel even voordat de definitieve keuze was gemaakt. Inmiddels ben ik een stuk wijzer geworden en daar help ik jou op mijn beurt dan weer mee. Laten we beginnen met een kort overzicht van de verschillende soorten vloeren om uit te kiezen:

  • Linoleum
  • Vinyl
  • Laminaat
  • Massieve houten vloeren

Linoleum en Vinyl

Linoleum is gemaakt van lijnzaadolie en kurk-of houtmeel. Dit is gemengd met een kleurstof en bevestigd op jute. Het is, net als vinyl, super sterk en erg makkelijk in onderhoud. Linoleum is in tegenstelling tot vinyl een natuurproduct. De uitstraling en het gebruiksgemak zijn bij beide soorten vloeren vergelijkbaar. We vinden deze vloer met regelmaat in woningen, maar tevens in kantoorgebouwen en scholen.

hippe fauteuils

Laminaat en massieve vloeren

Dit type vloer is de vloer die je het meest in woonhuizen zult zien. Laminaat is op veel plaatsen te koop, zoals in de bouwmarkt of grotere woonwinkels. De massieve vloer, het echte hout dus, vind je met name bij de speciaalzaak. Zowel laminaat als massieve vloeren kennen voor- en nadelen. Wat mij betreft gaat er niets boven de natuurlijke uitstraling van hout, maar het mag gezegd worden: ook goed laminaat heeft een mooie uitstraling.

PVC vloeren in opmars

Er wordt steeds vaker gekozen voor een PVC vloer, waar overigens ook Vinyl onder valt. Van de verschillende soorten vloeren is dit uiteindelijk voor mij de vloer geweest die ik straks op mijn vloer in huis zal laten leggen. Het is zowel praktisch als prachtig. In een visgraatpatroon natuurlijk. Maar over de verschillende soorten patronen, kunnen we weer een ander blog over schrijven 😉

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 204