De bijzettafel in de hoofdrol

Onmisbaar zijn ze, de set bijzettafeltjes voor in je woonkamer. De bijzettafel wint terrein. Vroeger waren het vooral rechthoekige bijzettafels van stevig eikenhout, 3 stuks in totaal, die je onder elkaar kon schuiven. Tegenwoordig zijn er meer moderne varianten beschikbaar. Sterker nog; er is een heel assortiment aan keuzes. De bijzettafel is bezig aan een revival. En hoe!

De opmars van de bijzettafel

De bijzettafel is eigenlijk een salontafel in het klein. Makkelijk te verplaatsen, multifunctioneel en dus lekker praktisch. Door de grootte van dit type tafel is het geen sta in de weg en blijft de woonkamer ruimtelijk ogen. En als je even geen bijzettafel nodig hebt, maak je er gewoon een plantentafeltje van of geef je het een andere willekeurige functie. Dat de bijzettafel in opmars is, verbaast dan ook niemand.

De uitstraling van de moderne bijzettafel

In de twintigste eeuw had de bijzettafel een burgerlijk imago. De combinatie met een klein Perzisch tapijtje maakte de sfeer compleet. De keuze nu is vele malen ruimer en ook bij lange na niet zo burgerlijk als het indertijd was. Er zijn hippe varianten van goud, zwart metaal of hout. Modellen die massief zijn of met luchtige pootjes op de vloer staan. Tafeltjes met handgrepen of met wieltjes eronder zodat ze makkelijk verplaatsbaar zijn. Gemak gaat hand in hand met stijl. Een ander groot verschil is dat de bijzettafel het prima in z’n eentje red. De combinatie van 3 verschillende groottes bij elkaar is al lang geen must meer.

Diverse functies, zoals een nachtkastje

raamdecoratie rolgordijn

Ook de functie van de bijzettafel is geen vaststaand gegeven meer. Waar het ooit vooral diende om een asbak, kopje of lamp op te zetten, is het nu bijvoorbeeld eveneens uitermate geschikt als nachtkastje naast het bed. Daarnaast doet een dergelijke tafel het ook prima als eerder genoemd plantentafeltje of simpelweg als sfeermaker naast een bank. Met een paar kaarsjes erop en een vaasje, heb je op eenvoudige wijze een gezellige hoek gecreëerd.

Materiaal- en kleurkeuze

Alhoewel de bijzettafel prima een op zichzelf staand item kan zijn, is het belangrijk dat het niet uit de toon valt met de rest van de inrichting. Een bepaalde mate van eenheid doet het altijd goed en zorgt voor verbinding in je woonkamer. Daarom adviseren wij om de bijzettafel af te stemmen op de rest van het interieur. Dat is eenvoudig te realiseren door het kleur en materiaalgebruik te laten overeenkomen met grotere meubelstukken zoals je eettafel of kast. Denk hierbij aan de metalen poten van een eettafel of het houten blad van een salontafel. Herhaling in je huis geeft rust. Te veel herhaling echter, zorgt voor een saai geheel. Het gaat om de balans. Inspiratie daarvoor kun je gemakkelijk online vinden, op televisie of in magazines.

De invloed van de vorm

Tot slot in dit artikel nog enige aandacht voor de vorm van de tafel. Organische vormen doen het altijd goed. Deze tafels hebben geen hoeken of strakke lijnen en komen daardoor in een interieur zachter en vriendelijker over. Ook is er geen begin en geen einde en kunnen we ons er niet aan stoten. Onbewust bakent een vierkante tafel de ruimte af waardoor deze kleiner oogt. Het spelen van vormen in een interieur is altijd een goed idee. Het hoeft allemaal niet zo strak en netjes. Rond en hoekig kunnen prima naast elkaar bestaan. Het houdt de ruimte speels en luchtig. Dat betekent dus dat je gerust op een langwerpig kleed ronde tafeltjes kunt plaatsen. En vice versa natuurlijk. Op een rond kleed passen vierkante bijzettafels prima. En als je het toch niet zo mooi vind staan, dan verplaats je het toch gewoon. Bijzettafels zijn niet voor niets zo praktisch en handzaam!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207