Tips voor het kiezen van een salontafel

Niets is zo bepalend voor de uitstraling van je woonkamer als de salontafel die je erin hebt staan. Als ervaringsdeskundige kan ik dit zonder twijfel zeggen. Alle varianten zijn thuis inmiddels de revue gepasseerd. We hebben een vierkante gehad, een rechthoekige, een aantal ronde bij elkaar, zelfgemaakte versies, nieuw gekocht en tweedehands (al dan niet gekocht of gekregen). Je kunt wel stellen dat het steeds niet echt paste, de sfeer klopte niet, de maat was te groot of te klein, of er was een andere reden waarom de salontafel een doorn in het oog was. Kortom: tijd voor een oplossing, tijd voor een variant die perfect in de inrichting staat.

De 6 punten-checklist voor een salontafel

Het aanbod van salontafels is enorm. En dat is een goed iets, natuurlijk. Zo is er voor ieder wat wils. Ik ga ervan uit dat niet iedereen zo wispelturig is als wij en dat de meeste mensen een beter inschattingsvermogen hebben als het gaat om welke salontafel bij de rest van hun meubels past. Mocht je er niet aan uitkomen, dan volgt hieronder een korte checklist gebaseerd op eigen ervaringen:

  • Herhaling van materiaal is een goed idee; dat zorgt voor rust.
  • Kiezen voor meerdere meubels in dezelfde kleurstelling werkt ook uitstekend; daardoor creëer je eenheid.
  • Versterk de vorm van de kamer door een tafel met dezelfde vorm te kiezen. Een rechthoekige tafel in een rechthoekige ruimte dus. Je kunt er ook voor kiezen om een vloerkleed met dezelfde vorm onder de tafel te leggen. Daarmee krijg je hetzelfde effect.
  • Kies voor enkele kleine salontafels als je meerdere zitplekken hebt; zo kun je gemakkelijk iedereen een eigen tafeltje geven.
  • Voorkom een modelwoning. Een huis is een plek om in te leven en om je vrij te voelen. Je interieur mag best een beetje gek zijn en hoeft niet in een magazine te passen. Kies vooral iets dat bij je past, ook als dat afwijkt van hetgeen je op de plaatjes ziet.
  • Met een groot item maak je een statement, ook als je huis niet zo groot van formaat is. Veel van ons zijn geneigd om in een kleine ruimte te kiezen voor kleine spulletjes, maar juist door het plaatsen van grote items, lijkt de ruimte meer open en groter. Je kunt dus best kiezen voor een flinke salontafel of een flinke plant. Liever minder objecten en wat groter, dan een huis vol met prullaria.
salontafel - design meubelstukken

Deze tips kun je overigens ook toepassen op andere meubelstukken die je aan wilt schaffen. Het kan niet anders dan dat je de perfect passende tafel/kast/dressoir en dergelijke zult vinden. En als het toch niet is gelukt… niet getreurd… er is keuze te over: al het goede komt in delen, nietwaar?

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207