Hoe zet jij je koffie het liefst?

De manier waarop we onze koffie zetten is in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Vroeger had je niet veel keuze als het gaat om koffiezetapparaten. Het waren eigenlijk altijd van die gezellig pruttelende machines met een filter, waarbij de koffie uiteindelijk in de bekende koffiepot op een warmhoudplaatje belandde. Tegenwoordig is dat wel anders, en heb je thuis volop keuze als het gaat om het zetten van je koffie. Kies jij voor een heel geavanceerde, of ga je liever voor oud en vertrouwd?

Buitenshuis heb je niet altijd een keuze

Laten we eens beginnen met de koffie die je drinkt als je niet thuis bent. Eigenlijk is hier niet zoveel aan veranderd vergeleken met vroeger. De koffie wordt weliswaar misschien op een andere manier gezet, maar een keuze heb je nog steeds niet echt.

Dat is in de meeste gevallen niet zo erg. Als deze op een goede manier wordt gezet, wat je in een restaurant of café bijvoorbeeld wel mag verwachten natuurlijk, doet de manier van zetten er niet zo toe. Het resultaat zal sowieso goed zijn, en je moet wel een hele grote kenner zijn als je precies proeft hoe zij tot dit resultaat zijn gekomen.

Anders kan het zijn als je bijvoorbeeld bij iemand op bezoek bent. Wanneer deze niet al te veel tijd en liefde in het zetten van de koffie heeft gestoken, of een machine gebruikt die duidelijk mindere resultaten geeft dan wat jij gewend bent, dan is het soms letterlijk en figuurlijk even slikken. Gelukkig kunnen suiker en melk je dan soms nog een beetje redden. En ook op het werk valt de koffie nog steeds niet altijd mee. Ook hier geldt dat je je meestal zal moeten neerleggen bij het soort koffie waar door het bedrijf voor gekozen is. Alhoewel de machines die beschikbaar zijn voor de werkvloer steeds beter worden, zijn er nog genoeg werkplekken waar de koffie niet bepaald een traktatie is.

koffie

Jouw koffie naar jouw smaak

De enige plek waar je volledige controle hebt over hoe je koffie zal gaan smaken, dat is thuis. Hier kun je de machine neerzetten die in jouw ogen de beste resultaten geeft, en deze gebruiken in combinatie met je favoriete koffiebonen. Melkopschuimers vinden ook steeds vaker een plekje in onze keukens, want sinds we weten wat we daarmee kunnen bereiken is het ‘scheutje koffiemelk’ snel minder populair geworden. Thuis zet je je koffie helemaal op jouw manier, met alle opties die je daarbij tegenwoordig hebt. Op de ouderwetse manier met een filter, of juist met behulp van de meest geavanceerde machine die er maar is: de keuze is aan jou.

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60