Een testament maakt het leven na de dood makkelijker

We denken er liever niet over na en het zinnetje ‘dat overkomt mij niet’ zit steevast ergens in ons achterhoofd. Maar jammer genoeg is de werkelijkheid soms anders. Een ziekte of een ongeluk kan ervoor zorgen dat je wereld in slechts één seconde totaal op zijn kop staat. Je kunt er misschien dus maar beter op voor bereid zijn. Met het regelen van een online testament bijvoorbeeld.

Praten over een testament

Het is een onderwerp waar we liever niet over praten, de dood. Toch hoort dit onvermijdelijk bij het leven. Er wel over praten, kan een hoop onduidelijkheid weghalen. Bovendien geeft het je in het gunstigste geval nieuwe inzichten over hoe je je leven wilt leven. Je zult niet de eerste zijn die na het overlijden van een dierbare een carriereswitch maakt en eindelijk durft toe te geven aan wat het hart eigenlijk al lang wist. Naast het verdriet van een verlies, brengt het dan ook iets moois met zich mee: mooie inzichten over wie je wilt zijn, wat je wilt doen, hoe je in het leven wilt staan en hoe je de liefde in je leven wilt hebben.  

Het samenlevingscontract

Want niet alleen het hebben van een testament ontzorgt op momenten dat de aandacht ergens anders bij nodig is, ook duidelijkheid hebben over het reilen en zeilen tijdens en na een relatie kan piekergedachten wegnemen. Er is online veel behulpzame informatie te vinden. Zo vind je hier een voorbeeld van een samenlevingscontract. Het contract of testament kun je op je gemak thuis opstellen. De ondertekening gebeurt wel op kantoor van de notaris.  Omdat dit voor de notaris tijd bespaart, ben je bovendien voordeliger uit.

woonkamer inrichten

Tips voor het vastleggen van je wensen

Het vastleggen van wat je wilt, is over het algemeen best lastig. Enerzijds wil je rekening houden met de gevoelens van de ander. Maar anderzijds wil je ook je eigen gevoel serieus nemen.

Hieronder volgen een paar tips die je kunnen helpen:

  1. Neem de tijd om te bepalen wat je zelf belangrijk vindt. Laat er je gedachten over gaan, schrijf het op zodat je het ook weer los kunt laten en slaap er een paar nachtjes over. Als het na die paar dagen nog steeds goed voelt, dan zal het goed zijn.
  2. Weet dat je altijd weer van gedachten kunt veranderen. Een testament of een samenlevingscontract kun je tussentijds aanpassen. Het leven verandert, de (gezins) situatie wordt anders en het is dan ook logisch dat je testament of samenlevingscontract ook verandert. Maak ook gerust een notitie in je agenda zodat je om de paar jaar controleert of wat je hebt vastgelegd nog steeds bij je past.
  3. Maak een compromis als je er echt niet uit komt. Mensen zijn niet hetzelfde. Wat we willen is dus ook niet hetzelfde. Er is altijd een plan B dat voor jullie beiden werkt. Kijk eens of er een combinatie mogelijk is van wat jullie willen of een nog beter alternatief. Vraag ook eens aan anderen hoe ze tegen jouw dilemma aankijken. Oplossingen komen soms uit onverwachte hoek.
  4. Leef lekker je leven. Hoe belangrijk het ook is om sommige zaken goed geregeld te hebben, het is nog veel belangrijker om een leuk leven te leiden. De laatste tip is dan ook: doe leuke dingen, heb het gezellig, wees lief voor jezelf en voor de ander. En als het leven dan op een gegeven moment op is, heb je er wel zoveel mogelijk van genoten!
Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207