Thuiswerken blijft, zo richt je jouw thuiskantoor in

De hardnekkige aanwezigheid van het Coronavirus maakt thuiswerken steeds gewoner. Als je werkzaamheden het toelaten, werk je zoveel mogelijk thuis. Hoe vaker dat voorkomt, hoe meer de behoefte aan een professioneel thuiskantoor groeit. Kies een ruimte waar je goede wifi-ontvangst hebt en waar je het gezinsleven op mute kunt zetten. Hier volgen enige tips om je thuiskantoor zo in te richten dat je er voor langere tijd prettig kunt werken.

Opgeruimd en geordend kantoor

Voor de meeste mensen geldt: je werkt het fijnste in een opgeruimde en geordende omgeving. Het opruimen is een kwestie van even aanpakken. Bij orde scheppen komt iets meer planning kijken. De kabels van de computer en de printer werk je weg in een handige kabelgoot. Die zijn er in alle soorten en maten. Je extra scherm bevestig je aan de wand. Ordners en documenten berg je op in kasten die je af kunt sluiten, met kleppen of deurtjes. Lades met vakjes heb je nooit genoeg. Geef je pennen, gummen, plakband, batterijen, nietjes, enveloppen et cetera een eigen vaste plaats. Zo gaat er geen tijd en kalmte verloren aan het zoeken naar kleine kantoorbenodigdheden.

Let op je werkhouding: stoel en bureau

Het is een open deur maar als je werkhouding niet goed is, krijg je op den duur fysieke klachten. Het kopen en afstellen van de bureaustoel voor je thuiswerkplek is daarom erg belangrijk. Kies een stoel waarvan je zowel de zithoogte als de rugleuning en de armsteunen kunt veranderen. De beste houding is een rechte rug en de voeten losjes op de grond. Als je ook een in hoogte verstelbaar bureau koopt, zoek je rustig naar de houding die jou het beste past. Huur eventueel een ergonoom in om je te adviseren. Een bureau waar je aan kunt staan, is tegenwoordig ook in zwang. Het is echter lastig om de hele dag rechtop te werken. Beter is het om regelmatig even te bewegen en met de lunchpauze een wandeling in de buitenlucht te maken. Zitten schijnt het nieuwe roken te zijn.

Laptop op standaard, met extra scherm

Wat ook afgeraden wordt door ergonomen, is om langer dan twee uur achter een laptop te zitten. Werk je dagelijks op je laptop? Dan doe je er goed aan om een laptopstandaard te kopen met een los toetsenbord erbij. Je zet de laptop in zijn standaard zo neer dat je recht naar het scherm kijkt zonder je nek te hoeven buigen of strekken. Hetzelfde geldt voor het extra scherm dat op een thuiskantoor eigenlijk ook niet mag ontbreken. Beide schermen plaats je op ongeveer een armlengte afstand. Staat een beeldscherm te ver van je af, dan krijg je de neiging om je ernaartoe te buigen. Klachten door overbelasting doen zich meestal pas voor als het te laat is. Verdiep je daarom goed in je werkhouding en hoe de indeling van je thuiskantoor die beïnvloedt.

Iets doen tegen irritant zonlicht in je ogen

Raamdecoratie

Een van de grote frustraties van het thuiskantoor is hinderlijk zonlicht. Het is fijn om bij natuurlijk licht te werken, maar op bepaalde momenten van de dag zijn de invallende zonnestralen te scherp. Uit nood zit je op de mooiste dagen met de gordijnen half dicht te werken. Je denkt dat dit onvermijdelijk is en het verschilt inderdaad per huis wat je eraan kunt doen. De keuze van de juiste raambekleding is zoeken naar de balans. Met slimme oplossingen als jaloezieën en shutters, waarbij je de lamellen kunt kantelen, laat je precies genoeg zon binnen. Zo geniet je van het mooie weer zonder dat het licht te fel of te warm is. Het is immers fijn als je tussen je werk door van het uitzicht kan genieten. Je kantoor hoeft geen kloostercel te zijn.

Handige gadgets voor de thuiswerker

Als je een gezin hebt, zijn er momenten dat het eigenlijk te druk is in huis. Je kunt je minder goed concentreren, terwijl je misschien wel juist dat ene belangrijke rapport moet afmaken. Noise Canceling Headphones zijn in dat geval een goede oplossing. Je hoeft niet perse muziek op je oren te hebben om in een flow te raken. Er zijn mensen die het geluid van een onweersbui prefereren om bij te werken. Op Spotify zijn volop streams te vinden met geluiden van het weer: regen, hagel op het dak, stormwind.

Om beeld en geluid van videobellen te verbeteren zijn er tal van gadgets op de markt. Een office headset is geen overbodige luxe als je nagaat dat heldere audio de communicatie met je collega’s een stuk kan verbeteren. Audiokwaliteit speelt een grotere rol dan beeldkwaliteit bij het online vergaderen. Al kun je visueel ook een flinke slag maken. Gespecialiseerde apparaten die Zoom of Teams hebben geïntegreerd, profiteren van de huidige thuiswerk-hausse die steeds meer permanent lijkt te worden.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99