Welke verzekeringen heb je nodig als je een huis gaat huren?

Verhuizen betekent automatisch dat je veel moet regelen. Het is niet altijd zo simpel als je meubels van A naar B verplaatsen. Je adres moet overal gewijzigd worden en vergeet ook vooral niet om je post door te laten sturen. Toch is dat niet het enige waar je aan moet denken. De juiste verzekeringen zijn minstens zo belangrijk. Ga je van een koopwoning verhuizen naar een huurwoning, dan kun je die opstalverzekering gelijk opzeggen. Benieuwd welke verzekeringen essentieel zijn voor een huurwoning en wat ze eigenlijk verzekeren? Lees dan vooral dit handige overzicht.

Inboedelverzekering

Laten we vooropstellen dat in een huurwoning geen enkele verzekering verplicht is. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het erg handig is om een aantal verzekeringen af te sluiten, zodat je niet voor torenhoge kosten komt te staan als er bijvoorbeeld brand uitbreekt of dieven huishouden in jouw huis. Een inboedelverzekering is een verzekering die in een huurwoning erg handig is. Je dekt op die manier alle ‘roerende’ zaken, met andere woorden: al je meubels en andere spullen in huis. Zorg ervoor dat je goed weet hoeveel al deze spullen waard zijn, omdat je een schatting moet aangeven bij het afsluiten van deze verzekering. Geef je te weinig aan, dan krijg je ook minder vergoed als je schade wilt claimen.

inboedelverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

Een andere verzekering die erg handig is, is een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is niet echt voor jouw huis, maar voor ongelukjes die kunnen gebeuren in het huis van een ander. Gaat jouw kat uit logeren en krabt hij de bank van de oppas open? Geen zorgen, dat dekt de aansprakelijkheidsverzekering. Heb je kinderen, dan is het wel slim om te controleren of ze gratis meeverzekerd zijn. Dat is namelijk niet bij elke verzekeraar het geval.

Rechtsbijstandverzekering

Soms kan er wat onenigheid ontstaan met een verhuurder. Uiteraard ga je ervan uit dat er nooit iets mis zal gaan, maar om de juridische kosten te dekken als dit wel het geval is kan een rechtsbijstandverzekering handig zijn. De schade blijft dan beperkt, doordat de verzekeraar (een deel van) de kosten dekt. Naast conflicten met de verhuurder, dekt deze verzekering vaak ook kosten die gemaakt worden bij ruzies in de relationele sfeer en arbeidsconflicten.

Laat je niet oververzekeren

Hoewel verzekeringen erg handig kunnen zijn, is het verstandig om goed na te gaan of een verzekering voor jou interessant is. In Nederland zijn veel mensen ‘oververzekerd’. Dit houdt in dat je eigenlijk bij twee verzekeringen kunt aankloppen voor hetzelfde en je eentje dus eigenlijk niet nodig hebt. Een voorbeeld hiervan is een telefoonverzekering én een inboedelverzekering. Bij sommige verzekeraars zijn ongelukjes met je telefoon binnenshuis gedekt door de inboedelverzekering. Als dat bij jouw verzekeraar het geval is, kun je je telefoonverzekering opzeggen en hou je meer geld over voor leuke dingen.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99