Huishoudroutine optimaliseren: déze snelle klusjes kun je dagelijks doen

We hebben er heus niet altijd zin in, maar we hebben er nu eenmaal allemaal mee te maken: het bijhouden van het huishouden. Je wilt het liefst in een schone en opgeruimde omgeving leven – maar daar moet je wel wat moeite voor doen. Maak het jezelf gemakkelijker door de belangrijkste klusjes bij te houden. Zo voorkom je dat het echt een rommeltje wordt in huis. Hier kun je allemaal aan denken!

Doekje over de eettafel halen

Aan de eettafel wordt geleefd. Dit maakt dan ook dat het een plek is die al gauw vies wordt. Vlekken van sauzen, broodkruimels en andere etensresten: het is aan de orde van de dag. Daarom is het zo belangrijk dat je de tafel goed schoonhoudt. Soms moet er even hard worden geboend, maar meestal is het al voldoende om na een maaltijd snel een doekje over de tafel te halen. Zo blijft je tafel ook het langst mooi. Een goede tafelbeschermer kan hier tevens bij helpen! Het doekje haal je hier zelfs nog gemakkelijker overheen. Een doorzichtig tafelzeil bestaat immers uit glad materiaal, dat je zo hebt schoongemaakt. Vlekken krijgen ook geen kans: die kunnen dankzij de beschermer niet in de tafel trekken. 

Aanrecht netjes houden

Nog zo’n plek in huis waar het snel vies of rommelig is? Het aanrecht! Ruim na iedere kookbeurt het aanrecht weer goed op. Zet alles terug op de plaats, zodat je de volgende keer direct weer aan de slag kunt gaan. Nog belangrijker: reinig het aanrecht grondig. Dit is immers wel zo hygiënisch! Met keukenreiniger en een doekje kom je meestal al een heel eind, zeker als je het netjes bijhoudt. Gooi dat doekje uiteraard wel regelmatig in de wasmachine.

Afwas bijhouden

Als je even niet oplet, staat er al gauw een berg afwas in de keuken. Zeker als je een groot gezin hebt! Houd de afwas daarom bij: zo is het nooit een enorme klus. Als je een vaatwasser hebt, ben je uiteraard helemaal snel klaar met het afwassen. Was je met de hand af? Las een- of tweemaal daags een afwasmoment in, zodat je de boel snel aan de kant hebt. 

Vloer schoonmaken en opruimen

Woonkamer opruimen

Kledingstukken, schoenen, speelgoed, boeken, opladers en boodschappen: er kan van alles rondslingeren in de woonkamer. Terwijl het juist zo fijn is als het een opgeruimde plek is in huis! Hoe je het toch netjes kunt houden? Door elke dag een snel opruimrondje door de woonkamer te doen. Zet de spullen terug op de plek, bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapengaan. Als je ’s ochtends weer beneden komt, is die woonkamer een oase van rust!

Bed opmaken

Tot slot nog een tip voor de slaapkamer: maak elke dag je bed op. Dit kan een fijn ritueel zijn om de dag mee te beginnen. Zodra je op bent gestaan, maak je je bed op – zo start je direct met een opgeruimd gevoel aan je dag. Dat voelt goed!

Meer huishoudelijke tips kan je lezen op deze Belgische lifestyle blog.

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60