Hier moet je op letten bij het afsluiten van een woonverzekering

Woon je sinds kort in een nieuwe woning? Dan ben je ongetwijfeld in je nopjes met jouw nieuwe stulpje. In alle enthousiasme gebeurt het helaas regelmatig dat mensen bepaalde zaken vergeten te regelen. Het afsluiten van verzekeringen is hier een goed voorbeeld van. Als je op jezelf woont, is het belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten. Woon je in een koophuis? Dan is alleen de woonhuisverzekering verplicht. Deze verzekering valt onder de noemer woonverzekering. Toch is dit niet de enige verzekering die we onder deze verzamelnaam scharen. Dit geldt namelijk ook voor een inboedelverzekering. Wil je een woonverzekering afsluiten? Dan moet je op een aantal zaken letten. In deze tekst zetten wij de belangrijkste aandachtspunten voor jou op een rijtje.

Noodzaak

Een eerste aandachtpuntje om op te letten bij het afsluiten van een woonverzekering is de noodzaak ervan. Woon je in een koophuis? Dan ben je verplicht om in ieder geval één woonverzekering af te sluiten. Het gaat in dit geval om de woonhuisverzekering. Deze verzekering staat bij de meeste mensen ook wel bekend als een opstalverzekering. Een geldverstrekker stelt deze verzekering verplicht omdat de woning vaak als onderpand van een lening fungeert. Mocht een woning verloren gaan door brand, dan kun je bij een verzekeraar aankloppen om (een deel van) de schade vergoed te krijgen.

Naast een opstalverzekering rekenen we een inboedelverzekering ook tot de woonverzekeringen. In tegenstelling tot een woonhuisverzekering ben je niet verplicht om jouw inboedel te verzekeren. Een inboedelverzekering mag dan niet verplicht zijn, toch doe je er goed aan deze verzekering af te sluiten. Waarom? Omdat je hiermee voorkomt dat je zelf opdraait voor het verhelpen of vervangen van (een deel van) jouw indoedel. Een inboedelverzekering sluit je overigens niet alleen af als je in een koophuis woont. Ook voor mensen die in een huurhuis wonen, is deze verzekering namelijk aan te raden. De inboedel van een gemiddeld huis vertegenwoordigt een behoorlijke waarde. Het zou zonde zijn als dit allemaal verloren gaat door brand- of waterschade.

Dekking

verzekering

Bij het afsluiten van woonverzekeringen kijken veel mensen vooral naar de noodzaak. Als een verzekering niet verplicht is, zijn veel mensen geneigd om de verzekering niet af te sluiten. Toch doe je er soms goed aan een niet-verplichte woonverzekering af te sluiten. Naast de noodzaak raden wij jou daarom ook aan naar de dekking te kijken alvorens je een verzekering afsluit. Niet iedere verzekering heeft namelijk dezelfde dekking. Dit kunnen we het beste illustreren aan de hand van een inboedelverzekering.

Ondanks dat je bij vrijwel iedere verzekeraar een inboedelverzekering af kunt sluiten, is de dekking lang niet altijd hetzelfde. Bij veel verzekeraars kun je zelf verschillende inboedelverzekeringen afsluiten. Neem bijvoorbeeld Interpolis. Deze verzekeraar maakt onderscheid tussen Inboedel Uitgebreid en Inboedel All-risk. Beide verzekeringen dekken schade door brand, inbraak, diefstal, storm en water, maar er zijn ook verschillen. Zo dekt Inboedel All-risk bijvoorbeeld ook schade door eigen schuld en schade aan geleende spullen van een ander. Reden genoeg om goed naar de dekking te kijken voordat je een woonverzekering afsluit.

Kosten

Een laatste aandachtspunt bij het afsluiten van woonverzekeringen zijn de kosten. Deze verschillen namelijk per verzekeraar. Zo betaal je bijvoorbeeld niet overal evenveel voor een opstalverzekering. Er zit ook verschil in de inboedelverzekering kosten. Dit komt vooral doordat er verschillende soorten dekkingen zijn. Om te voorkomen dat je onnodig veel betaalt, raden wij jou aan woonverzekeringen altijd met elkaar te vergelijken. Gebruik hier bij voorkeur een vergelijkingssite voor. Zo’n site geeft jou binnen de kortste keren inzicht in de kosten van woonverzekeringen.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 100