Is dit hét moment om te investeren in een vakantiewoning?

Money makes the world go round

Geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig maken ze wel geld. Het is een veelgehoorde uitspraak, waar ik het niet helemaal mee eens ben. Ik denk namelijk dat geld wel degelijk gelukkig maakt. Met geld kun je mooie dingen kopen en leuke dingen doen. Avonturen beleven en herinneringen maken. Natuurlijk kun je op heel veel verschillende manieren waardevolle herinneringen maken. Door dingen te doen die geld kosten, maar zeker ook door dingen te doen die gratis zijn. Geld draagt bij aan geluk, maar geluk maken doe je zelf. Zo huurde ik jarengeleden voor mijn hele familie een aantal vakantiehuizen, dit weekend is een herinnering geworden om nooit te vergeten 😊

Als je in de positie bent dat je voldoende budget hebt zodat je elke maand geld overhoudt, is het verstandig om dat te proberen te vermeerderen. Je kunt dat op verschillende manieren doen, waarvan ik er een beperkt aantal benoem:

  • Beleggen
  • Rente op de spaarrekening (voor zover dat nog bestaat ☹)
  • Investeren op velerlei manieren.

Investeren in stenen

Huizen lijken altijd in waarde te stijgen. We komen de recessie, de economische dip en flink wat huizen die onder water staan, op termijn steeds weer te boven. We kennen allemaal de verhalen van woningen die ooit voor een appel en een ei zijn gekocht in het tijdperk dat de gulden nog ons betaalmiddel was en nu het dubbele waard zijn. En de oververhitte huizenmarkt van tegenwoordig, bewijst hetzelfde. Investeren in bakstenen is een slimme keuze.

Het grote nadeel van investeren in onroerend goed is dat je het nooit zeker weet. Ervaringen uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst. En zo zal het altijd zijn. Met alles in het leven. Is dat dan een reden om het niet te doen? Wat mij betreft niet. Natuurlijk is het uitermate verstandig om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Bovendien moet je alleen risico’s nemen met geld dat je over hebt. Geld waarmee je de volgende maand je hypotheek moet betalen moet je niet investeren. Maar als je geld over hebt, dan is elk moment een goed moment om te investeren.

Verhuur

Veel ouders kopen een woning voor studerende kinderen. Met inwonende medestudenten die huur betalen, is dat een goed idee. Zo worden er meer vliegen in één klap gevangen: kind op een goede plek, medestudenten blij en het levert wat extra’s op.

Ook het kopen van een woning voor de reguliere verhuur, is een mogelijkheid. Een nadeel kan zijn dat je de huurders minder goed kent dan een eigen kind dat in de woning woont. Een voordeel is dat het meer op kan leveren aan huurinkomsten.

wellness vakantiehuis

Een andere, minder gehoorde, mogelijkheid is het investeren in vakantiehuizen.

Vakantie vieren is iets dat altijd zal blijven bestaan. Iedereen houdt ervan om af en toe in een andere omgeving te zijn en op vakantie te gaan. Zeker in eigen land. Op de meeste vakantieparken in Nederland staan vakantiewoningen te koop. Deze kunnen aangekocht worden voor eigen gebruik of voor de (gedeeltelijke) verhuur. Een groot voordeel is dat het boeken van de reserveringen veelal centraal gebeurt, dus daar heb je geen omkijken naar. Daarnaast wordt ook de schoonmaak van de woning centraal geregeld. En als ik nog een tip mag geven, dan zou het zijn: kies een plek waar je zelf ook graag naartoe gaat, dan kun je af en toe naar een huisje die weliswaar wordt verhuurd, maar toch ook een beetje van jezelf is. Zo levert je investering niet alleen een mooi rendement op maar ook waardevolle herinneringen voor jezelf

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207