High fashion, bestaat dat ook voor de tuin eigenlijk?

Als een high fashion tuin zou bestaan dan zou cortenstaal zeker tot de top behoren. Robuust, stoer en uitermate sterk zijn eigenschappen die je er met gemak aan kunt toeschrijven. De roestvorming heeft wel wat weg van de kleur van de stammen van bomen, waardoor het er bovendien natuurlijk uitziet. Naast de mooie uitstraling, is het een product dat geen onderhoud nodig heeft en jarenlang meegaat. Tijd dus om een blog aan dit materiaal te wijden.

Even wat anders in je tuin

De laatste tijd zien we in voor- en achtertuinen vooral de vierkante witte plantenbakken. Ook in woonprogramma’s op televisie wordt dit met regelmaat gepromoot. De cortenstaal plantenbak is minder bekend, maar absoluut de moeite waard.

Naast dat het er prachtig uitziet, is het leuke ook dat deze plantenbakken in heel veel verschillende maten en vormen gemaakt kunnen worden. Rond, hoog, laag, rechthoekig, vierkant; het is er allemaal. Een ander groot voordeel is dat de planten gecentreerd worden in de pot, waardoor onkruid nauwelijks kans krijgt om te groeien. De grond ernaast kun je voorzien van grint, gras of laagblijvend kruipend groen.

Andere producten van cortenstaal

Om de diverse onderdelen in je tuin met elkaar te verbinden zodat het een geheel wordt, is het aan te bevelen om een bepaalde kleur of type materiaal terug te laten komen op diverse plekken in je tuin. Om dit te realiseren, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een tuinhaard van cortenstaal. Lange warme avonden in de tuin gegarandeerd.

Hoe zit dat met de roestvorming?

Het duurt over het algemeen een aantal maanden voordat het roestproces zijn werk heeft gedaan en de mooie kleur van de plantenbak of haard zich laat zien. In eerste instantie heeft het de normale kleur van staal. Door de weersomstandigheden en het vocht in de lucht, zal het langzaam gaan roesten. Dat kan een paar maanden duren tot maximaal anderhalf jaar.  Als je zo lang niet wilt wachten, zijn er speciale producten om dit te versnellen.

bloemen in de tuin

Doorroesten

In tegenstelling tot ander materiaal dat gaat roesten, gaat cortenstaal er niet van kapot. Er is geen sprake van doorroesten. Zuurstof is de oorzaak van een roestproces, maar omdat dit materiaal een oxidehuid aanmaakt, komt er geen zuurstof meer bij de kern. Het creëert een eigen beschermlaag. Dat is dan ook de reden dat het geen onderhoud nodig heeft. Wel gaat het roesten aan de oppervlakte door waardoor de kleur verandert van oranjebruin naar donkerbruin. Als je dit niet wilt, kun je het met vernis behandelen. Daarmee wordt het verkleuringsproces gestopt en behoud je de kleur zoals die is op het moment van vernissen.

Nog meer ideeën

Van cortenstaal worden nog veel meer mooie dingen gemaakt voor in je tuin. Een schutting bijvoorbeeld, of een kunstwerk, kantopsluitingen, vuurtafels en sokkels. Wat ga jij kiezen?

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207