Creëer rust in jouw huis

Onze wereld is behoorlijk druk. Je wordt elke dag overspoeld door allerlei indrukken. Je ontmoet mensen, knuffelt vrienden, ontdekt nieuwe smaken, ruikt de geur van de stad en de geur van groen. En hoewel dat allemaal heerlijke dingen zijn, kan het soms overweldigend aanvoelen. Op zo’n momenten heb je wat rust nodig om weer tot jezelf te komen.

Vaak zoeken we onze eigen woningen op om rust te zoeken. We trekken ons terug met een goed boek of nemen een lang bad. We nemen tijd voor onszelf. Maar zelfs ons eigen huis kan te veel prikkels geven. Je kan je storen aan de was die opgestapeld raakt, aan de keuken die wel ontploft lijkt of aan het bureau dat nog vol met taken ligt.

Ontspannen zijn lijkt dan onmogelijk. Toch is het belangrijk om je batterijen op te laden door wat rust te zoeken. Dat kan je doen door een hoek of een kamer in je huis te wijden aan jouw rust. Een plaats waar je even kan herademen.

Maak plaats voor jezelf

Hoe zo’n hoek er uitziet, hangt af van wat jij nodig hebt om te ontspannen. Ben jij iemand die rustig wordt van lezen? Dan is een goede fauteuil met een leeslamp een perfecte plaats om te ontspannen. Hou je meer van een rustgevend bad omringd met geurkaarsen? Dan is de badkamer de plek waar je kan herademen. Ben je iemand die graag creatief bezig is? Een hobbykamer is dan misschien wat voor jou. Hoe je je ontspant maakt niet veel uit. Het belangrijkste is dat je er de tijd en de ruimte voor neemt.

Kleed de ruimte aan

inrichting van je huis

Door jouw hoekje aan te kleden met spullen die je helpen om rustig te worden, maak je de plaats echt eigen. Denk aan sierkussens in jouw fauteuil of een bijzettafeltje waar je een kop thee kan neerzetten terwijl je leest.

Die spullen hoeven overigens niet alleen maar praktisch te zijn. Als je geniet van verse snijbloemen of als je blij wordt van decoratieve vazen, zet dan vooral bloemen en vazen neer in jouw hoekje. Genieten, dat is wat belangrijk is.

Een hoekje voor iedereen

Iedereen kan wel wat rust gebruiken zo nu en dan. Het is dus niet alleen belangrijk dat jij een hoekje hebt waar je je kan terugtrekken, maar ook dat jouw huisgenoten zo’n eigen plek hebben. Misschien kan je zelfs een hoekje delen met een gelijkgestemde ziel. Want rust is belangrijk voor het geluksgevoel.

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60