Creatief met Underlayment, van zoldervloer tot en met meubels.

In dit blog besteden we vandaag speciale aandacht aan een materiaal dat vaak onderbelicht blijft. Een plaat waar je heel veel kanten mee op kunt en waar je veel mooie dingen mee kunt maken. Ik heb het over underlayment

Deze plaat is opgebouwd uit verschillende lagen en wordt gemaakt van hout zoals bijvoorbeeld grenen, vuren of Radiata Pine. Het is super stevig, goed te bewerken en makkelijk te zagen, schroeven of spijkeren.  Voorheen werd underlayment vooral gebruikt als bijvoorbeeld bekisting of ondervloer. De naam UNDERlayment zegt het eigenlijk al. Het kwam niet in het zicht.

Tegenwoordig heeft het een meer prominenter aanzien en is het in een modern interieur onder andere te vinden als verwerking op de muren, vloeren of als (schuif)deuren. Afwerken is niet nodig, onbewerkt geeft het al een stoer en stijlvol karakter aan je inrichting.

Mogelijkheden voor verwerking

Laten we eens een aantal mogelijkheden op een rijtje zetten. Wie weet word je erdoor geïnspireerd:

Constructief:

 • Toepassen als een zoldervloer.
 • Verwerken als tussenwand tussen 2 ruimtes.
 • Afwerken van een ongelijke muur.
 • Gebruiken als dakbeschot.

In je huis kun je van underlayment verschillende dingen maken, zoals:

 • Meubels
 • Boekenplanken
 • Tafelbladen
 • Kasten
 • Wandafwerking
 • (Schuif)deuren voor een kast of trap

Tips bij verschillende toepassingen

Er is een aantal zaken waar je aan zou moeten denken voordat je tot aanschaf overgaat:

 • Dikte:

Hoe dikker de plaat, hoe steviger. Als je er iets van wilt maken dat gaat bewegen (een kastdeur bijvoorbeeld), is het verstandig om een dikkere plaat te gebruiken. De plaat gaat dan niet wiebelen. Als je het underlayment ergens op of tegenaan bevestigt, is dat minder van belang en kun je gerust een dunnere plaat uitkiezen.

 • Lengte:

In bijna alle gevallen geldt: als je iets uit 1 stuk kunt maken, is het een mooier geheel. Meet daarom niet één keer, maar twee keer heel nauwkeurig.

 • Patroon:

Het ene hout is het andere niet. Elke houtsoort heeft zijn eigen patroon. De een is meer gevlamd, de ander meer gevlekt. Sommige hebben meer noesten dan andere. Bedenk wat jij mooi vindt en stem daar je plaat op af.

 • Gewicht:

Fins vuren fineren is een lichtere soort dan bijvoorbeeld Radiata Pine of Grenen. Het is daardoor makkelijker te tillen en te verwerken.

 • Brandvertragend:

Afhankelijk waar je de plaat voor wilt gebruiken, kan het handig zijn als het een brandvertragende behandeling heeft ondergaan. Je kunt het dan bijvoorbeeld toepassen als tussendeur tussen de woning en garage.

 • Tong en groef:

Wat maakt laminaat leggen zo makkelijk? Juist ja, dat je het door de tong en groef verbinding zo makkelijk in elkaar kunt schuiven. Gelukkig weten ze dat het ook bij underlayment platen erg makkelijk is.

Van alle markten thuis

Of je nu een hippe en moderne inrichting wilt of een huis dat een natuurlijke uitstraling heeft; denk voortaan, met de tips in het achterhoofd, ook eens aan het gebruiken van underlayment platen!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207