Zo breng je sfeer in je huis met droogbloemen

Veel mensen associëren droogbloemen nog met de stofnesten die je tante jarenlang in de hoek van het halletje onder de kapstok had staan. Er hing een sfeer van oubolligheid omheen. Maar dat is vandaag de dag wel anders. Gedroogde bloemen zijn helemaal terug van weggeweest en door er creatief mee om te gaan zijn ze hip en happening. Ze worden ingelijst, in perspex gegoten, in boomstammen gestoken en in trendy vazen bij elkaar gezet. Het is een echte woontrend geworden die elk interieur nét dat beetje extra sfeer geeft. En het maakt echt niet uit wat je stijl is. Retro, modern, bourgondisch, vintage of een mix van verschillende trends. Droogbloemen boeket past eigenlijk altijd en overal. Iedereen kent de weelderige pampasgras pluimen als droogbloem. Ze komen eigenlijk uit Zuid-Amerika waar ze weelderig groeien en enorme oppervlaktes bestrijken. Omdat ze een lange steel hebben en een dikke pluim passen ze heel goed in een hoge vaas. Naast pampasgras zijn ook bijvoorbeeld takken van de katoenplant met die witte bolletjes en droogboeketten met rozen, distels, gipskruid, lavendel en laurier populair. In dit artikel geven we je handige tips hoe je bloemen droogt en wat je er mee kunt doen. Veel plezier!

Zelf bloemen drogen

Het is heel goed mogelijk om zelf bloemen te drogen. Een vuistregel is dat vooral de wat stevigere soorten geschikt zijn als droogbloem. Het is natuurlijk heel leuk om een bos bloemen die je gekregen of zelf gekocht hebt voor een bijzondere gelegenheid te bewaren als droogboeket. Drogen doe je als volgt. Het beste is om alle bloemen van het boeket apart ondersteboven op te hangen in een droge donkere ruimte met genoeg ventilatie. Je kunt ook de hele bos drogen maar dan kan het gaan schimmelen op plekken waar de takken en bladeren elkaar raken. Drogen duurt ongeveer twee weken. Je kunt het controleren door de bloemen weer in een vaas te zetten. Als de bloemen gaan hangen zijn de bloemen nog niet voldoende gedroogd. Als de droogbloemen klaar zijn spuit je er een nevel haarlak overheen om ze langer mooi te houden. 

Meer leuke tips over het inrichten van je huis?
Lees ze allemaal

Doe eens wat anders

Natuurlijk kun je een boeket droogbloemen gewoon in een vaas zetten, maar probeer ook eens wat anders. Lijst ze bijvoorbeeld in en hang ze op. Of zoek een mooie dode boomstronk in het bos en boor er kleine gaatjes in waar je dan weer de droogbloemen in steekt. Zo maak je er een echt kunstwerkje van. Wist je trouwens dat bepaalde droogbloemen hun geur behouden als ze gedroogd zijn? Hang bijvoorbeeld gedroogde lavendel en laurier in het toilet en het ruikt er altijd naar bloemetjes.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 121