Het perfecte huis – hoe maak je je woning geschikt voor elke leeftijd?

Het vinden van een geschikt huis is een lastige taak. Of je nou jong of oud bent, er zal altijd iets aan het huis moeten gebeuren om het volledig geschikt te maken voor jou en je gezin. Daarnaast is een geschikt huis vinden in de markt van tegenwoordig nog lastiger. De markt staat op zijn kop en door de vergrijzing is de vraag naar geschikte huizen voor senioren enorm gestegen. Bij deze seniorenhuizen is de toegankelijkheid een belangrijk punt. Maar een huis kan je ook gemakkelijk geschikt maken voor senioren.

In dit artikel lees je hoe je je huis gemakkelijk geschikt kan maken voor senioren en wat een drempelhulp kan doen voor je woning.

De woningmarkt

In Nederland stijgt het aantal senioren sterk. Door de woningmarkt die op de kop staat en het tekort aan huizen is het al lastig voor starters en 50+’ers om een huis te vinden. Er worden voornamelijk huizen gebouwd voor starters die niet geschikt zijn voor ouderen. Dit maakt het voor senioren erg lastig om een huis te vinden waar ze de rest van hun leven kunnen wonen zonder ongemakken.

Een ongemak waar een senior mee te maken kan hebben is toegankelijkheid. Veel nieuwbouwhuizen hebben veel drempels en opstappen. Dit is onhandig voor rollators, elektrische fietsen en rolstoelen. Een rollator geeft een persoon steun, zodra de rollator opgetild moet worden valt die steun weg en kan je vallen. Iets waar ouderen steeds banger voor worden. Een persoon in een rolstoel kan de rolstoel niet optillen om over een drempel te rijden en een elektrische fiets is, door de batterij, erg zwaar. Ook dit is niet te tillen door een ouder persoon.

Maar er zijn echter wel oplossingen om de toegankelijkheid beter te maken. Hierdoor kan je bijna elk huis geschikter maken voor ouderen met hulpmiddelen en elektrische fietsen.

Oplossingen voor in en buiten het huis

Je huis toegankelijker maken voor ouderen die hulpbehoevend zijn hoeft niet moeilijk of duur te zijn. Net werd er al gesproken over elektrische fietsen. Deze zware fietsen worden steeds meer gebruikt door ouderen zodat ze mobiel kunnen blijven. Echter is het niet te doen om de fiets over een drempel te tillen door het gewicht. Hiervoor kan je een drempelhulp kopen.

veilig huis

Een drempelhulp is een schuine drempel die ervoor zorgt dat je gemakkelijk over de drempel kan lopen en rollen. Het is eigenlijk hetzelfde als en rolstoel pad bij een trap. Hierdoor hoef je niet te tillen en rol je gemakkelijk over de drempel heen zonder problemen.

Maar een drempelhulp is niet alleen voor in de schuur of handig voor elektrische fietsen. Nee, ze zijn ook te gebruiken in huis. Heb je een huis met veel drempels? Plaats een drempelhulp en rol gemakkelijk met de rollator en zelfs rolstoel over de drempel. Dit zorgt ervoor dat je je als ouder persoon veilig door het huis kan verplaatsen en niet bang hoeft te zijn om te vallen. Maak je huis veiliger met een goede drempelhulp en geniet nog veel jaren van je geliefde thuis!

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99