Ja, het is van belang dat je een goede inrichting hebt

Als taxateur kom ik in veel woningen. Mensen wonen allemaal verschillend. Ik kom in grote en in kleine huizen, in flats en op een landgoed. Vaak krijg van de bewoners dezelfde reactie ‘Let niet op de troep hoor’ of ‘Ik had nog op willen ruimen, maar dat lukte niet meer’.  Het grappige is dat ik als ik met het uitvoeren van mijn beroep bezig ben en als taxateur ergens binnen sta, ik helemaal niet let op de troep. Ik zie geen was aan de waslijn of de berg met speelgoed van de kids in de hoek. Ik zeg dan ook altijd dat zolang ik niet struikel en ik het niet op hoef te ruimen, ik het prima vind. Een huis hoort er bewoond uit te zien en niet als een modelwoning. Ik ben er bovendien niet om het huis te verkopen. Het valt mij altijd wel direct op, als een woning populaire keukenapparatuur, een moderne badkamer of een lekkere tuin heeft. Maar ik ben er om de marktwaarde vast te stellen; vaak voor het oversluiten van een hypotheek of een verbouwing en altijd om aan de geldverstrekker (de bank) te laten zien dat het huis de hypotheek waard is.

 

Waarde bepalen

Maar die waarde… hoe stel ik die nou vast? Natuurlijk gaat het om de locatie, het aantal vierkante meters en om de kuub inhoud. Ook de bouwkundige staat van het huis is een belangrijk item. Net als de genomen maatregelen voor duurzaamheid en isolatie. Maar is het bijvoorbeeld ook belangrijk dat een badkamer er modern en eigentijds uitziet? Of dat een keuken strak is en veel keukenapparatuur heeft? Een veelgehoord antwoord is: “Nee, want kopers gooien er de badkamer en keuken toch meteen uit” Maar mijn antwoord is: “Ja, het is van belang dat je een goede inrichting hebt”. Hieronder lees je waarom.

 

Jarenlange trend

We zien een trend dat mensen instapklare huizen willen kopen. Met alle drukke bezigheden, blijft er weinig tijd over om een huis onder handen te nemen. Kopers zien ook vaak niet hoe een huis er na de verbouwing uit zou kunnen zien. Ook ziet men op tegen het gedoe, de investering en de tijd en energie die een verbouwing met zich meebrengt. Instapklare huizen worden dus duurder verkocht. Een goede badkamer en een goede keuken draagt daar zonder meer aan bij. Gelukkig is de smaak van de inrichting de laatste jaren stabiel: als je tien jaar geleden voor het toilet en de badkamer hebt gekozen voor antraciet vloertegels en een grote witte tegels voor tegen de wand, dan zit je meestal nu nog steeds goed. Natuurlijk moet alles goed onderhouden zijn; kitranden in goede staat en geen schimmel tegen het plafond.

 

Voor de keuken geldt nog altijd dat wit een juiste keuze is. Het liefst gecombineerd met een dik aanrechtblad en een heetwaterkraan zoals een quooker om het geheel af te maken. Je kunt spelen met de handgrepen om een ietwat gedateerde keuken wat eigentijdser te maken. Style het af met een snijplank van bamboe en het kan zo in een VT wonen boekje.  En dat is nog altijd een belangrijke trend: als je huis eruitziet als in een Woonmagazine, dan voelen mensen zich er makkelijker thuis. En een huis is geen lading stenen, maar een huis is een thuis. Jouw thuis!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207