Kleine moeite, groot plezier

Rookmelders hebben een onopvallende, maar belangrijke rol in ons huishouden. Daarom besteden we er in dit blog de broodnodige aandacht aan. Want wist jij bijvoorbeeld dat het vanaf juli 2022 verplicht is om op elke woonverdieping een rookmelder te hangen?

 

Ongelukken en kleine hoekjes

Je ziet het wel eens op het journaal; huizen die tot op de grond toe afgebrand zijn.

  • Door ondeugdelijke telefoonopladers die in het stopcontact zijn blijven zitten.
  • Door brandende sigaretten die niet goed gedoofd waren en in de prullenbak een brand veroorzaken terwijl jij een wandelingetje aan het maken was.
  • Door een brandende kaars die niet uitgeblazen werd bij het naar bed gaan. Een kat die de kaars vervolgens omstoot omdat die op de tafel springt en de gordijnen die daarna vlamvatten…. Naar de rest van het verhaal kunnen we wel raden.

Ongelukken zitten in kleine hoekjes en vaak denken we dat het ons niet zal overkomen. Tot het moment dat het toch óns huis is dat op het journaal getoond wordt.

Ik moet er niet aan denken. En ik vermoed jij ook niet.

 

De oplossing

Het merendeel van dit soort ongelukjes leidt gelukkig alleen tot een grote schrik en een toegenomen oplettendheid. En dat is mooi, want nu kun je maatregelen nemen. Er zijn een aantal zaken die je wat mij betreft standaard in huis moet hebben als het gaat om brandveiligheid.

 

1) Rookmelders

Je verwacht het misschien niet, maar ook rookmelders komen in verschillende varianten voor. Voor alle rookmelders geldt natuurlijk dat ze je waarschuwen als er een te grote rookontwikkeling is. Je kunt kiezen uit modellen die je onderling (draadloos) kunt koppelen en melders die een bericht naar je telefoon kunnen versturen. Ook zijn er diverse designs en zit er verschil in de levensduur van de batterij. Maar wees gewaarschuwd: elke melder geeft een irritant piepje als de batterij op is 😉

 

voorkom brandschade

2) Brandblussers

Laten we hopen dat je de blusser niet nodig hebt, maar het kan een heleboel gedoe schelen als je er een in huis hebt en je weet hoe je ‘m moet gebruiken. Voordat je er eentje koopt, is het zinvol om je te verdiepen uit welke brandblussers je kunt kiezen. Grofweg zijn er 2 mogelijkheden: de schuimblussers en de poederblussers. Welke je kiest, heeft met name te maken met het type materiaal dat er geblust zou moeten worden, zoals hout, papier, kunststof, vloeistof, gas of vet.

 

3) Blusdekens

Met een blusdeken kun je een beginnende brand makkelijk en veilig doven. Daarnaast biedt het bescherming als je de deken om je heen slaat als je tijdens een brand wilt vluchten. Twee vliegen in één klap dus.

 

Al met al zijn er dus best wat mogelijkheden die je kunnen helpen als het mis gaat en er rook en/of brand ontstaat. Met de genoemde oplossingen ben je in elk geval goed voorbereid!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207