Inspiratie om je huis te (re)stylen zonder verbouwing

Wellicht overweeg je om je huis een mini make-over te geven om je voor te bereiden op de wintermaanden. Hoewel we er allemaal dol op zijn om nieuwe interieuraankopen te doen, willen we toch het liefst zo weinig mogelijk geld uitgeven. Herken jij jezelf hierin? Lees dan dit artikel voor inspiratie en ontdek hoe je met simpele en relatief goedkope trucs jouw woning een stijlupdate geeft.

 

Muurkleur

Wat dacht je van een mooie kleur op de muur? Mensen kiezen vaak voor een veilige kleur zoals wit. Echter kan een andere kleur meteen veel meer sfeer geven. Ga eens op zoek naar kleuren die jij mooi vindt. Dit kan bijvoorbeeld op internet of in de bouwmarkt. Wanneer je de desbetreffende kleur op internet opzoekt, zul je ook foto’s vinden van deze muurkleur in combinatie met huisinrichting. Wie weet brengt dit inspiratie en zo kun je zien of dit ook bij jou woning en/of inrichting past. Bestel of haal gratis kleurstalen van je favoriete kleuren en kijk welke je het mooiste vindt. Het is altijd verstandig om de kleur in verschillende soorten licht thuis te bekijken zodat een kleur niet ineens heel anders uitvalt in ander licht. Kleur gekozen? Verven maar! Om eenheid in je woonruimte te creëren, is het van belang om de kleur op minimaal twee aaneensluitende muren aan te brengen. Durf je het toch nog niet aan om voor een andere kleur dan wit te gaan? Er zijn ook ontelbaar veel wittinten die nét wat meer warmte of sfeer geven.

 

Sierlijsten

Oude en historische panden zijn vaak geliefd voor de karakteristieke details zoals prachtige ornamenten. Er wordt vaak gedacht dat deze ornamenten alleen voorbehouden zijn voor bezitters van monumentale of oude panden. Dit is echter onjuist. Met sierlijsten kun je namelijk dezelfde look creëren zoals de ornamenten die je ziet bij historische panden. Of je nu in een oude woning of in een nieuwbouwhuis woont, je geeft met sierlijsten jouw interieur een instant upgrade. Er zijn diverse stijlen sierlijsten op de markt, of je nu van simpel of juist uitgesproken houdt. Deze sierlijsten kun je gewoon in de bouwmarkt kopen en zelf aanbrengen. Online zijn legio ‘how-to’ filmpjes te vinden. Een tip is om deze sierlijsten aan te brengen en mee te verven in dezelfde kleur die je (hopelijk) in de vorige stap voor je muur hebt gekozen. Ook is het mogelijk om binnenin de sierlijsten behang met een mooi patroon aan te brengen. Dit geeft een speels effect.

pelletkachel

 

Knusse hoekjes

Voor een gezellige sfeer in je woonruimte creëer je gezellige hoekjes. Denk bijvoorbeeld aan een knusse zithoek, waar je een boek kunt lezen of eindeloos door Instagram kunt scrollen. Kies voor je zithoek voor een comfortabel zitmeubel zoals een grote loungestoel van velvet of voor een trendy hangstoel om in te relaxen. Met een hangende stoel geef je net weer een andere ‘twist’ aan de woonruimte dan met een normale stoel.

 

Kunst

Naast het aanbrengen van sierlijsten op de muren, kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar mooie kunst. Kies je voor een schilderij of een ingelijste poster? De ene variant is wat duurder dan de ander maar het zal in ieder geval zorgen voor sfeer en persoonlijkheid in je huis. Online is het mogelijk om via veilingen op zoek gaan naar schilderijen, zo vind je mogelijk mooie kunst voor een zacht prijsje.

 

Gooi spullen weg

Zonder dat je het door hebt verzamel je over de jaren heen veel spullen. Wees kritisch op jezelf of je alle spullen nog nodig hebt en/of mooi vindt. Door spullen weg te gooien in de vuilnisbak creëer je meer ruimte in jouw interieur. Je zult zien dat dit een grote impact heeft op de uitstraling van jouw woning. Het mooiste is dat dit geen geld kost. Over de prullenbak en vuilnisbak gesproken, tegenwoordig zijn prullenbakken al lang niet meer alleen functioneel. Het ene na het andere interieurmerk komt met een lijn van stijlvolle afvalbakken. Een mooie (designer) prullenbak kan een upgrade geven aan jouw keuken of badkamer.

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 101