Voordelen van een lichtkoepel in huis

Een pandemie doet gekke dingen met de mens. Zo heeft de gemiddelde Nederlander in 2020 flink last gehad van ‘renovatiewoede’. Tijdens de lockdown zijn er heel wat Nederlanders begonnen met het verbouwen van hun woning. Door het vele werken vanuit huis en het meer tijd thuis doorbrengen, is men op zoek naar een betere leefomgeving. Hier zorg je onder andere voor door meer daglicht in je woonkamer, slaapkamer of keuken te creëren. Hoe kan dat beter dan met een lichtkoepel op je (platte) dak? In dit artikel lees je meer over de voordelen van extra licht in je huis.

 

Veel daglicht naar binnen door een lichtkoepel

Het grootste voordeel is natuurlijk dat zo’n koepel veel daglicht naar binnen laat. Zoals je misschien wel weet heeft daglicht een groot effect op je gemoedstoestand. De mens functioneert beter wanneer zij worden blootgesteld aan natuurlijk daglicht. Wat hierbij uiteraard mooi meegenomen is, is het feit dat de inrichting van je huis in daglicht mooier uitkomt. Kies voor een optimale lichtinval en ga voor een heldere lichtkoepel – hiervan is de lichtopbrengst maar liefst 85%.

 

Lagere energierekening

Wat ook een voordeel is, is dat je energierekening waarschijnlijk lager uit zal vallen. Hoe dat kan? Heel simpel: met een lichtkoepel profiteer je de hele dag van daglicht. Zelfs wanneer de zon ondergaat, komt er nog even licht binnen. Dat komt omdat er daglicht van bovenaf naar binnen komt. Een lichtkoepel kan er daarnaast voor zorgen dat er in de wintermaanden warmte wordt vastgehouden in een ruimte. Ook dat scheelt uiteindelijk weer op energiekosten. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

uniek dak

 

 

Je huis is meer waard

Mocht je van plan zijn om ooit te verhuizen dan is de investering in een lichtkoepel meer dan het geld waard. Ieder mens houdt van comfort in de vorm van ruimte en licht. Dat betekent dat het toevoegen van een lichtkoepel aan je woning de waarde van je woning behoorlijk laat stijgen. Uiteindelijk is het dus zonder meer een goede investering te noemen. Let er hierbij uiteraard altijd op dat je voor een expert kiest voor de installatie. Het is wel een prettig idee dat deze helemaal netjes wordt afgewerkt voor een optimaal uiterlijk.

Knusse sfeer met een lichtkoepel

Ook fijn: met slecht weer hoor je de regen tikken op de lichtkoepel. Dit wordt door de meeste mensen als knus ervaren; helemaal tijdens de donkere dagen in de winter. Sommigen vinden het vervelend wanneer zij bijvoorbeeld in slaap willen vallen en ze een lichtkoepel op de slaapkamer hebben. Ben je een lichte slaper dan is het aan te raden om deze in een andere ruimte met plat dak te plaatsen zodat je daar volledig kan genieten van het geluid van de regen en de wind.

 

Meer privacy in huis

Tot slot biedt een lichtkoepel de mogelijkheid om meer privacy te creëren, zonder dat je daarbij hoeft in te leveren op de lichtinval in huis. Wil je zoveel mogelijk genieten van daglicht, maar zie je het niet zitten dat Jan en alleman naar binnen kan kijken? In dat geval kun je de (rol)gordijnen een keer dicht laten wanneer je een lichtkoepel hebt. Via die koepel komt er namelijk alsnog veel licht naar binnen zonder dat voorbijgangers naar binnen kunnen kijken. Hoe heerlijk is dat?

 

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99