Beleggen in woningen: dit moet je weten

Voor veel mensen is het beleggen in vastgoed een aantrekkelijk idee. Een deel van het geld wordt in onroerend goed gestopt en zo kan er een inkomen opgebouwd worden. We noemen dit vaak een ‘passief inkomen’, omdat het geld binnenkomt zonder dat je er echt veel voor hoeft te doen. Dat is ook meteen het verschil tussen beleggen en investeren. Met name het beleggen in woningen is populair. Immers kan een opgeknapte woning zo voor langere tijd verhuurd worden. Maar een woning kost al gauw twee ton. Lang niet iedereen heeft zoveel spaargeld op de bankrekening staan. Toch is dit geen probleem, want met zakelijke financiering kan dit toch mogelijk worden gemaakt.

 

Aandachtspunten

Wanneer je wilt gaan beleggen in woningen, dien je goed op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Zo dien je te weten waar je precies je aandacht op moet vestigen. Zo moet je er bijvoorbeeld op letten dat je een woning kiest in een goede regio waar iets aan te verdienen is. Het liefst tegen een lage prijs, want als je te veel betaalt, wordt het rendement een stuk kleiner. Uiteraard begint het bij de financiering van de woning. Als je zelf niet veel spaargeld hebt, maar genoeg om deels eigen vermogen te kunnen gebruiken, kun je de rest van het geld zakelijk lenen. Dit gebeurt meestal bij een zakelijke geldverstrekker.

 

Financiering

Ten eerste: de financiering. Vaak wordt gedacht dat je pas in een woning kan gaan beleggen als je zelf al veel geld op de bank hebt staan. Toch is het beleggen in woningen in de meeste gevallen een stuk toegankelijker dan van tevoren wordt gedacht. Een rijtjeshuis in een goede regio kan al snel 200.000 euro of meer kosten. Dat betekent niet dat iedereen die dat geld niet heeft, daarom niet kan beginnen met beleggen in woningen.

 

Er zijn verschillende aanbieders van zakelijke leningen op de markt. Zij verstrekken speciale zakelijke hypotheken. Meestal kun je tot 80 procent van de taxatiewaarde van het pand lenen. De rest dien je zelf bij te leggen. Als je het vermogen wel hebt, kun je de koopsom ook in één keer betalen. Maar de meeste beleggers doen dat niet, want bij minder eigen geld investeren kan het rendement hoger zijn.

 

Weet waar je belegt

Als je begint met beleggen in woningen, is de kans groot dat je mogelijk een verkeerde woning koopt. Zo’n woning kost vaak meer dan het oplevert en levert dus een laag rendement op. De meeste rendement is te behalen in een simpele woning. Het is dus niet nodig om een duur appartement in het centrum van Amsterdam aan te schaffen. Vaak denkt men dat de huren hier hoog liggen en dat het rendement dus maximaal is. In de praktijk valt dit vaak tegen. Daardoor is het rendement ook lager. Sterker nog: de meeste beleggers kopen starterswoningen, zo blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis.

 

De meeste beleggers in woningen beginnen dus meteen met een grote fout. Hoewel aanschaffen in het centrum van Amsterdam geen goed idee is, geldt dit ook voor het aanschaffen van een woning in een klein dorp. Daar is vaak maar weinig vraag naar een huurwoning. Doe dus eerst goed onderzoek voordat je serieus op een woning als belegging gaat bieden. Kijk dus goed of er voldoende animo voor de regio is. De beste regio’s om te beleggen zijn Heerlen en Almelo. En controleer ook of het huis geen verborgen gebreken heeft. Hoe meer je kwijt bent aan extra kosten, hoe minder rendement je hebt. Je dient dus koel te onderhandelen, want anders betaal je gemakkelijk tien procent te veel. Dat komt vooral door het gebrek aan ervaring.

rendement

Rendement

Denk om het rendement. Rendement is een vorm van passief inkomen. Bij rendement spreken we van de verhouding tussen opbrengst en inleg. Als je een huis koopt van twee ton en er zelf nog 50.000 euro in steekt om te verbouwen, hoe hoog is het rendement dan uitgedrukt in percentages? Dit betekent dat als het percentage rendement hoger is, beleggen in een woning meer oplevert. Daardoor spreken de meeste beleggers van passief inkomen. Je hoeft er niet elke maand werkzaamheden uit te voeren, maar krijgt er wel voor betaald.

 

Wie is de huurder?

Als je de woning dan klaar hebt, is het belangrijk dat je weet wie je huurder is of beter gezegd: de juiste huurder vinden. De meeste beleggers trekken in het begin toch de verkeerde huurder aan. Als je een verkeerde huurder treft, is de kans groot dat je helemaal niet betaald krijgt of dat je opnieuw moet investeren in reparaties omdat de huurder vernielingen heeft aangericht. Je dient je huurder dus van tevoren te screenen, of beter nog, een lijst opmaken. Dit kun je zelf doen of hiervoor een ervaren makelaar inschakelen.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 136