Zelf een visgraat vloer leggen? Zo doe je dat!

De visgraat vloer: we kennen het allemaal. Deze vloer heeft niet alleen een prachtige uitstraling, maar zorgt ook voor een goede basis van het interieur. Welke woonstijl je ook hebt, de visgraat vloer past er perfect bij. Wil je het patroon graag zelf aanbrengen in je nieuwe woning? Dan zijn er een aantal aspecten waar je op moet letten. Het leggen van een visgraat vloer kan namelijk nogal wat problemen met zich meebrengen. 

 

Verschillende soorten visgraat vloeren

Voordat we je meer vertellen over het leggen van een visgraat vloer, is het verstandig om te weten uit welke soorten je kunt kiezen. Je kunt de rechthoekige planken stuk voor stuk zelf gaan leggen, maar tegenwoordig zijn er ook ‘kant-en-klare’ varianten verkrijgbaar. Het populaire visgraat patroon is dan als het ware als een afbeelding op de vloerplank gedrukt. Op deze manier hoef je niet aan de slag te gaan met losse plankjes, maar kun je de planken in één keer leggen. Dit is natuurlijk veel gemakkelijker, maar houd er rekening mee dat de uitstraling iets minder mooi kan zijn. 

 

Begin in het midden

Heb je ervoor gekozen om het visgraatpatroon zelf te gaan leggen? Dan wil je beginnen met het leggen van de planken aan de zijkant van de ruimte. Dit is namelijk een logische keuze als je een vloer gaat leggen. Bij een visgraat vloer is het echter verstandiger om dit niet te doen. Als je in het midden van de ruimte begint, zal de visgraat vloer namelijk veel beter uitkomen. Op deze manier eindig je met gelijke delen aan de zijkant en dit geeft een dynamisch effect aan de ruimte. Zorg ervoor dat je van tevoren het midden van de kamer bepaald en een strakke lijn door de ruimte spant. Zo kun je namelijk goed zien waar de eerste baan van de vloer moet beginnen. 

 

Een kleine hulp

Aangezien het leggen van een visgraatpatroon nogal lastig kan zijn, is er een speciaal hulpmiddel ontwikkeld: de hulpdriehoek. Deze driehoek kun je zelf maken van een stuk multiplex of plaatmateriaal. Zorg ervoor dat het hulpmiddel net zo groot is als de planken die je gaat leggen. Dit proces moet nauwkeurig gebeuren, anders kan de vloer straks scheef komen te liggen. De hulpdriehoek gebruik je niet alleen bij het leggen van de eerste plank, maar wordt ook gebruikt als passtuk van elke baan. 

visgraat vloer

Afwerking van de visgraat vloer

Ben je klaar met het leggen van de visgraat vloer? Dan ben je er helaas nog niet. Het is belangrijk dat je de vloer op een passende manier gaat afwerken. Dit doe je door plinten aan te brengen, maar ook is het belangrijk dat de vloer een goede onderhoudsbeurt krijgt. Kies de plinten die het beste passen bij jouw nieuwe vloer. Dit kunnen bijvoorbeeld hoge, of lage plinten zijn. Vervolgens kun je de visgraat vloer in de olie zetten. Deze olie zorgt ervoor dat de ondergrond beschermd wordt tegen eventuele krassen of beschadigingen. Na het aanbrengen van de olie laat je het goed intrekken en drogen. Nu kun je je nieuwe prachtige vloer eindelijk gaan gebruiken. 

 

Is de visgraat vloer niet helemaal jouw ding, maar ben je wel op zoek naar een nieuwe vloer? Geen zorgen, vloeren komen in allerlei soorten en maten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een naadloze epoxyvloer? Of een stoere betonlook vloer?

Redactie OMA
Redactie OMA
Artikelen: 5