Hoe onderhoud je een parketvloer?

Heb je thuis een parketvloer liggen? Prijs jezelf dan gelukkig, want er zijn weinig vloeren die zoveel voordelen hebben als parket. Zo heeft een parketvloer een warme, authentieke en sfeervolle uitstraling en zorgt het voor een aangenaam gevoel als je er overheen loopt. Maar bovenal is dit type vloer ontzettend duurzaam. Verzorg je hem goed, dan gaat hij zeer lang mee en blijft hij jarenlang mooi.

Maar hoe zorg je er precies voor dat je parketvloer in een goede staat blijft? In dit artikel lees je alles over het beste onderhoud van je parketvloer.

 

Vergeet allereerst de dagelijkse reiniging niet

Voordat we ingaan op hoe je je parketvloer echt grondig reinigt, is het belangrijk om het dagelijks reinigingswerk niet te vergeten. Hierbij moet je vooral denken aan het stof- en zandkorrelvrij houden van de vloer. Zandkorrels moet je bij voorkeur dagelijks verwijderen. Dit lijkt veel werk, maar zand is voor een geoliede parketvloer een ware plaaggeest, omdat het zorgt voor krassen in de houten toplaag. Ook regelmatig stofzuigen is een aanrader.

 

Houd rekening met de afwerking van de parketvloer bij groot onderhoud

Is het tijd geworden voor groot onderhoud aan je parketvloer, dan hangt de juiste werkwijze af van hoe de vloer is afgewerkt. Qua afwerking zijn er namelijk meerdere mogelijkheden.

 

1. Olie vloeren

Traditioneel worden houten vloeren afgewerkt met olie. Vandaag de dag wordt deze methode voor parketvloeren nog veel toegepast. Geoliede vloeren zien er namelijk schitterend uit!

Voor goed onderhoud is het de bedoeling dat je de vloer regelmatig – het liefst elk jaar en bij intensief gebruik nog vaker – opnieuw in de olie zet. Voordat je dit doet is het belangrijk om hem eerst goed schoon te maken om enig vuil te verwijderen. Om het onderhoudsmoment zo lang mogelijk uit te stellen kun je het parket ook regelmatig reinigen en dweilen met een voedende zeep.

 

2. Hardwax olie vloeren

Vloeren die zijn afgewerkt met hardwax olie hebben een betere beschermlaag dan normale olievloeren. Dit komt doordat er meer wassen zijn toegevoegd aan de olie waarmee de poriën van het hout opgevuld worden.

Een hardwax vloer moet je geregeld schoonmaken met voedende zeep. Onderhoud de vloer daarnaast één à twee keer per jaar met onderhoudswas en breng iedere vijf jaar een nieuwe laag hardwaxolie aan.

 

3. Gelakte vloeren

Gelakte houten vloeren zien we in Nederland pas sinds de jaren 70. Waar er vroeger nog regelmatig giftige lak werd gebruikt, komt dat gelukkig tegenwoordig niet meer voor.

Het reinigen van gelakte parketvloeren doe je ten eerste met een reiniger die speciaal hiervoor bestemd is. Het is aan te raden om dit regelmatig te doen. Vervolgens onderhoud je je vloer twee tot vier keer per jaar met een polish. Deze zorgt ervoor dat kleine krasjes worden weggewerkt en creëert ook een nieuwe beschermende laag.

 

4. Boenwas vloeren

Ten slotte hebben we nog de boenwas parketvloeren. Parket dat is afgewerkt met boenwas is vaak het parket met de meest authentieke uitstraling. Wel hebben deze vloeren over het algemeen wat meer onderhoud nodig.

Het verschil met de andere afwerkingen is dat boenwas vloeren gevoelig zijn voor water. Nat reinigen is dus geen optie. Wat je wel moet doen: de vloer regelmatig schoonmaken met een stofwisser en hem elk jaar twee keer opnieuw in de was zetten. Verwijder voordat je dit doet eerst de oude waslaag met een wax remover.

 

Kies de juiste onderhoudsproducten

Ga je aan de slag met het onderhoud van je vloer, zorg er dan voor dat je de juiste producten gebruikt. Niet iedere vloer is namelijk bestand tegen ieder reinigingsmiddel. Kies daarom alleen producten van betrouwbare merken als Blue Dolphin of Osmo en lees altijd goed de instructies.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 121